Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.
Υλικά συνταγής
200 γραμμάρια γάλα φρέσκο
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες
30 γραμμάρια μέλι
10 gr μαύρο ρούμι
80 gr ζάχαρη κρυσταλλική
6 γραμμάρια φύλλα ζελατίνης ( 3 τεμάχια )
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και χωριστά έχουμε βάλει τα φύλλα ζελατίνης μέσα σε μια μπασίνα με την κρύα κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε 3-5 λεπτά ώστε να μαλακώσουν. Συμπληρώνουμε μέσα στην μπασίνα το μέλι, το ρούμι, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αδειάζοντάς τα στο ήδη ζεστό γάλα που βρίσκεται επάνω στην εστία.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πριν πάρει μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε την πανακότα σε ποτήρια ή σε μπολάκια και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες να κρυώσει και να πήξει η κρέμα πανακότα.
Προσφέρεται με σιρόπι από καραμέλα, σοκολάτα, φράουλα, ακόμη και αλμυρή καραμέλα όπως και κομμάτια από φρέσκα φρούτα όπως φράουλα, μύρτιλο, φραγκοστάφυλο, Raspberry, κεράσι, μούρα.
Ιταλική, ψημμένη κρέμα, πολύ δροσερή.
Μπορεί να γίνει λευκή ή σοκολατένια με διάφορα αρώματα, λικέρ όπως πανακότα λεμοντσέλο, πανακότα μαστίχα, πανακότα βανίλια, πανακότα μέντα.
Αρωματίζεται, χρωματίζεται και προσφέρεται ανακατεμένη με κομμάτια από φρέσκα φρούτα ή και κομπόστα.
Καλή σας απόλαυση!
