Μαίρη Δακτυλίδη: Κάθε Μυκονιάτικη οικογένεια διαθέτει τουλάχιστον ένα εξωκλήσι…!

Ταξιδεύοντας αυτή τη φορά στις Κυκλάδες συνάντησα ένα νέο κορίτσι γεμάτο όνειρα, φιλοδοξίες, αλλά και σύνεση… Γνήσια Μυκονιάτισα…Γεννημένη και μεγαλωμένη στο νησί των ανέμων… Μας μίλησε για τα ήθη και έθιμα που κρατιούνται μέχρι και σήμερα στο νησί αλλά και για την αγάπη της στη Βυζαντινή ,την Εκκλησιαστική μουσική φέρνοντας την ψυχή μας κοντά στο Θεό…!

Βλέπουμε στα ΜΜΕ μια τελείως διαφορετική εικόνα της Μυκόνου απ’ αυτό, που ζήσαμε μαζί σας τις Άγιες μέρες…

Δυστυχώς, τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ προσπαθούν να αλλοιώσουν την εικόνα της αυθεντικής Μυκόνου. Λίγες γραμμές δεν αρκούν για να αποδώσουν τη γνησιότητα των Μυκονιατών και του νησιού. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε πως η Μύκονος αγαπήθηκε πολύ από την εποχή του ’60, όχι μόνο για την αλήθεια του αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου κι ομορφιάς της, αλλά κυρίως για το χαρακτήρα των Μυκονιατών, της φιλοξενίας τους, της ανοχής τους στο διαφορετικό την εποχή των χίπηδων και των άλλων κατηγοριών επισκεπτών. Ήδη από εκείνη την εποχή και παρ’ όλη την υπερβολή, οι Μυκονιάτες με την αγάπη τους και τη μεγάλη τους αγκαλιά είχαν τη δυνατότητα κι ικανότητα αμοιβαίας αφομοίωσης κι έλξης των επισκεπτών αυτών, γεγονός που οδηγούσε στο ότι οι περισσότεροι έφευγαν με μια γλυκιά ανάμνηση.

Μιλήστε μου για τη Μύκονο που είναι άγνωστη σε πολλούς…

Πολλοί εκπλήσσονται, όταν αντιλαμβάνονται πως ο λαός της Μυκόνου είναι θρησκευόμενος και πως κάθε Μυκονιάτικη οικογένεια διαθέτει τουλάχιστον ένα ξωκκλήσι. Είναι αξιοσημείωτο πως στο νησί τελείται καθημερινά τουλάχιστον μία θεία λειτουργία και πως παρ’ όλες τις υποχρεώσεις των Μυκονιατών το καλοκαίρι, ο λαός της Μυκόνου εκκλησιάζεται. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως παρότι το νησί είναι κοσμοπολίτικο, οι παραδόσεις μας, τα ήθη κι έθιμα ακολουθούνται πιστά μέχρι και σήμερα από γενιά σε γενιά, όπως είναι τα μυκονιάτικα χοιροσφάγια, τα πάμπολλα πανηγυράκια του νησιού και πολλά άλλα. Αυτοί είναι οι γνήσιοι Μυκονιάτες, που παρ’ όλη την πολυκοσμία και τις αντιθέσεις, που βιώνουν, διατηρούν ακόμη την ανθρωπιά και την αγάπη για τον τόπο τους. Όταν τα ανακαλύψει αυτά κανείς και γνωρίσει κάποιους δημιουργικούς Μυκονιάτες, ίσως τότε να κατανοήσει την έλξη, που προκαλεί η Μύκονος, ακόμη και στους σύγχρονους ψαγμένους περιηγητές.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη Βυζαντινή μουσική, την οποία σπουδάζετε και κυρίως με τους ψαλμούς στην Εκκλησία;

Η απόφαση μου να ασχοληθώ με τη βυζαντινή μουσική ήρθε έτσι ‘ξαφνικά’, χωρίς κάποια επιρροή ή ερέθισμα. Αγάπησα τις ψαλμωδίες, όταν προσπάθησα να ερμηνεύσω τα θεολογικά νοήματα και μηνύματα, που κρύβονται από πίσω, ξεφεύγοντας του παιδικού σκεπτικού πως, επειδή δεν καταλαβαίνω την αρχαία ελληνική γλώσσα, δε μπορώ να παρακολουθήσω με πλήρη αφοσίωση. Αντιθέτως, συνειδητοποίησα πως όσο περισσότερο προσέχω τις λέξεις, τόσα περισσότερα καταλαβαίνω. Γιατί η βυζαντινή μουσική υπηρετεί κυρίως το λόγο, δίνεται, δηλαδή, προτεραιότητα στο ποιητικό κείμενο, γι’ αυτό είναι φωνητική και μονοφωνική, δηλαδή δε συνοδεύεται από μουσικά όργανα, επειδή η παρουσία τους δε συμβιβάζεται με το όλο πνεύμα της χριστιανικής λατρείας. Έτσι, προέχει ο λόγος και με την απλότητα κι ιεροπρέπεια της μουσικής δημιουργείται κλίμα κατανυκτικό, ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, μέσα στην οποία οι ύμνοι εκπληρώνουν τον θεολογικό και διδακτικό τους σκοπό. Ξεκίνησα εξ ακοής δειλά- δειλά να ψάλλω απολυτίκια της ημέρας, τροπάρια, προσόμοια, να διαβάζω λειτουργικά κείμενα με την υποστήριξη και προτροπή του π. Πέτρου Μαραγκού, εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Μυκόνου Ζωοδόχου Πηγής και του συνεφημέριού του π. Γεωργίου Κουσαθανά. Όμως, πολύ γρήγορα άρχισα να καταλαβαίνω την ανάγκη μου να μάθω τη βυζαντινή μουσική, να γίνει όλο αυτό, που ένιωθα μέσα μου, πιο ζωτικό, πιο βαθύ. Ήμουν στο τέταρτο έτος και τελευταίο της νομικής στην Κύπρο και με την ευκαιρία αυτή ξεκίνησα να σπουδάζω στη σχολή βυζαντινής μουσικής της ιεράς αρχιεπισκοπής Κύπρου. Πριν ξεκινήσω να σπουδάζω τη βυζαντινή μουσική, δε φανταζόμουν ποτέ πως πρόκειται για μία αυτόνομη κι ολόκληρη επιστήμη, η οποία φυσικά πέραν των δύο διαστάσεων, της θεωρητικής και της πρακτικής, υπηρετεί πρωτίστως τη θεολογική διάσταση, που ο λόγος της είναι βιωματικός, και μέσω αυτής γίνεται δοξολογία, ικεσία και μετάνοια. Γιατί βυζαντινή μουσική χωρίς ακολουθία, χωρίς λιβάνι, χωρίς θεία λειτουργία δε θα μπορέσει ποτέ στα αλήθεια να υπάρξει. Προσωπικά, ψάλλοντας τα ιερά μέλη, ειρηνεύω και χαίρομαι. Η ψαλτική είναι μέσο ξεκούρασης, αναψυχής και τέρψης υψηλού επιπέδου. Μου ανοίγει κάθε μέρα περισσότερο την καρδιά. Η εκκλησιαστική μουσική ψυχαγωγεί τον άνθρωπο με την αρχαία του όρου έννοια, που οδηγεί την ψυχή του προς το θείο.

 

Ποιος είναι ο σκοπός και το έργο των Ψαλτριών;

Στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών έγινα μέλος, όταν τυχαία ανακάλυψα και γνώρισα την κα Νεκταρία Καραντζή, τη διεθνούς φήμης ψάλτρια κι ερμηνεύτρια της αρχέγονης παράδοσης, όπου η ίδια είναι ιδρύτρια και πρόεδρος. Ο σύνδεσμος έχει αμιγώς πολιτιστική δράση. Ιδρύθηκε το 2013, στόχος του συνδέσμου είναι η διοργάνωση συναυλιών, εκδηλώσεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε γυναίκες, που ασχολούνται, μαθαίνουν, αγαπούν τη βυζαντινή μουσική ή ψάλλουν στα αναλόγια, να γνωριστούν, να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά και να μετέχουν στα επιμορφωτικά, καλλιτεχνικά προγράμματα του συνδέσμου, αλλά και στη γυναικεία χορωδία βυζαντινής μουσικής, που λειτουργεί από το 2017, υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση της προέδρου κας Νεκταρίας Καραντζή.

Είστε μαθήτρια της κα Καραντζή…

Πλέον μαθητεύω πλάι στην κα Νεκταρία Καραντζή κι αισθάνομαι πολύ τυχερή γι’ αυτό κι είμαι σίγουρη πως θα με ωφελήσει στο μέγιστο. Είναι ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος, που την ξεχωρίζουν πέραν της αγγελικής φωνής της, το ήθος της κι ο σεβασμός, με τον οποίο αφιερώνεται στη βυζαντινή μουσική και γενικότερα στην ψαλτική τέχνη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την όμορφη φιλοξενία από εσάς και την οικογένειά σας και πλέον γνωρίζω τους λόγους που ο κόσμος δεν αρκείται στη μία φορά όταν γνωρίζουν την πραγματική Μύκονο και τους ανθρώπους της…!

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

Φωτογραφίες: Γιώργος Στασινός 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ