Dr. Γιώργος Γιαννούσης – Ψυχοθεραπευτής, Οικογενειακός θεραπευτής: Οι ευθύνες της ζωής δε μας επιτρέπουν να ζούμε την αξία της στιγμής, όπως ακριβώς τις ζει ένα παιδί η / και ένας ηλικιωμένος..

1.Τι είναι το ΝΗΜΑ;

Είναι ένα Κέντρο Στήριξης για το Παιδί και την Οικογένεια που παρέχει υπηρεσίες: 

α) συμβουλευτικής & ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, 

β) λογοθεραπείας (λόγου και επικοινωνίας),

γ) ειδικής διαπαιδαγώγησης (μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ, αυτισμός και σύνδρομο asperger, σύνδρομο Down, κοινωνική ένταξη),

δ) εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης για παιδιά & εφήβους (θέατρο & θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, τέχνες, μαγειρική & ζαχαροπλαστική) και

ε) το ΝΗΜΑ λειτουργεί ως εξειδικευμένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, παρέχοντας εκπαίδευση σε Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικούς, Κοινωνικούς επιστήμονες, Εκπαιδευτές Ενηλίκων, αλλά και το ευρύ κοινό μέσα από προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως είναι οι σχολές γονέων.

2.Πότε δημιουργήθηκε το ΝΗΜΑ;

Το ΝΗΜΑ δημιουργήθηκε το 2014, ως ένα καινοτόμο εγχείρημα μέσα από το οποίο προσπαθήσαμε να στεγάσουμε την εμπειρία και τις επιδιώξεις μιας ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι ο καθένας με τις γνώσεις του και την εξειδίκευσή του επιθυμούμε να παρέχουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες στο άτομο και στην οικογένεια. Η διεπιστημονική ομάδα του ΝΗΜΑτος αντιμετωπίζει με ένα ολιστικό τρόπο το κάθε ζήτημα και προσπαθεί με σεβασμό να προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση σε αυτό.

   

3.Μιλήστε μας λίγο πιο συγκεκριμένα για τον κάθε τομέα ξεχωριστά..

Λοιπόν, στο τμήμα Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας υπεύθυνος είμαι ο ίδιος και συνεργάζεται μαζί μας μία ψυχολόγος η οποία παρακολουθεί τις περιπτώσεις των παιδιών και των εφήβων. Πιο συγκεκριμένα παρέχω στήριξη σε άτομα, ζευγάρια, ομάδες και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες  (προβλήματα συμπεριφοράς,  αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κρίσεις πανικού, κρίσεις θυμού, κατάθλιψη), προβλήματα επικοινωνίας στην οικογένεια, τις προσωπικές/επαγγελματικές σχέσεις, κ.λπ. και προβλήματα στη διαχείριση ειδικών θεμάτων όπως διαζύγιο, πένθος, εξαρτήσεις, ψυχοσωματικές ασθένειες, κ.α. Παρέχω επίσης στήριξη σε θέματα οικογένειας, ζευγαριού, γονεϊκού ρόλου και ανατροφής των παιδιών. Στο τελευταίο αυτό μεγάλο ζήτημα της ανατροφής των παιδιών έχουμε αναπτύξει στο ΝΗΜΑ μια πρωτοποριακή μέθοδο (Grow Up), όπου σε συνεργασία με την ψυχολόγο του τμήματος δημιουργούμε ολιγομελείς ομάδες παιδιών με στόχο την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ξεχωριστές ομάδες παιδιών με δυσκολίες στην σχολική επίδοση, επιθετικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος αποχωρισμού, απώλειας & διαζυγίου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβίες, κ.α. Όπως επίσης ειδικές ομάδες για παιδιά με αυτισμό, asperger, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση. Η μέθοδος περιλαμβάνει αξιολόγηση, ατομική παρέμβαση και ένταξη σε ομάδα και συμβουλευτική γονέων. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, να λειτουργούν ανεξάρτητα, να είναι δημιουργικά καθώς επίσης και να εκπαιδευτούν σε θέματα λεπτής κινητικότητας, χωροχρονικού προσανατολισμού, κ.α. Εν συντομία, στις ομάδες Grow Up, ένα παιδί μπορεί να καλλιεργήσει τις κοινωνικές δεξιότητες και τη συναισθηματική του νοημοσύνη και να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ώστε να αποκτήσει μια καλή σχέση τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους και να ζει πιο ευτυχισμένο. Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες επιδιώκουν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών. Κύριο εργαλείο αποτελεί το παιχνίδι και η δημιουργική έκφραση αλλά χρησιμοποιούνται και πιο οργανωμένες δραστηριότητες, όπως είναι η χρήση μιας ιστορίας, ομαδικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων κ.α. Οι ομάδες συνήθως διαρκούν 40-42 εβδομάδες και τα παιδιά που συμμετέχουν παραμένουν σταθερά.

Στο τμήμα Λογοθεραπείας & Ειδικής αγωγής, σε έναν άρτια εξοπλισμένο  χώρο ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, η έμπειρη διεπιστημονική μας ομάδα (Λογοπεδικοί, Λογοθεραπευτές, Ειδικοί παιδαγωγοί, Ψυχολόγος) παρέχει εξατομικευμένα προγράμματα στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ελλειμματική προσοχή, διαταραχές λόγου- ομιλίας, επικοινωνίας, συμπεριφοράς, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Downκαθώς και διάφορα άλλα σύνδρομα που δυσχεραίνουν το λόγο και την επικοινωνία. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης σε ενήλικες που παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και φωνής ως αποτέλεσμα νευρολογικών διαταραχών (Αlchaimer, Parkinson, Σκλήρυνση κατά  πλάκας, Άνοια, κτλ), κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, εγκεφαλικών επεισοδιών, διαταραχών του θυρεοειδούς, δυσφαγίας και διαταραχών κατάποσης. Το τμήμα λειτουργεί υπό την επίβλεψη της κας Βίβιαν Δούφα, λογοπεδικού με πολυετή διεθνή εμπειρία που ειδικεύεται στην παρέμβαση και αποκατάσταση διαταραχών φωνής, γεγονός που καθιστά το ΝΗΜΑ πρωτοπόρο στη Θεσσαλία στον τομέα αυτό.

Παράλληλα σε όλο το ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζεται το ΝΗΜΑ, λειτουργεί τμήμα Δημιουργικού εργαστηρίου έκφρασης στο οποίο τα παιδιά συμμετέχουν σε δημιουργικές δράσεις (θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, θεατρικές ομάδες, μουσικοκινητική αγωγή, αφηγήσεις παραμυθιών, μαγειρική & ζαχαροπλαστική, μικροί κινηματογραφιστές, πάρτι, κλπ.), με στόχο να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να διασκεδάσουν. Σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλόξενο, η μάθηση συνδυάζεται με την ελευθερία έκφρασης, η διασκέδαση με την υπευθυνότητα, η προσωπική ανάπτυξη με την ομαδικότητα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, αποδεσμεύουν δημιουργικά τις εκφραστικές τους ικανότητες και ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους. Πρόκειται για έναν οικείο τόπο συνάντησης μέσα στην πόλη όπου τα παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά και παράλληλα να ικανοποιήσουν την αστείρευτη ανάγκη τους για παιχνίδι και επικοινωνία με συνομήλικους. Υπεύθυνη του δημιουργικού εργαστηρίου είναι η κα Κωνσταντία Χαλδούπη, η οποία έχει τεράστια εμπειρία με τα παιδιά.

 

Στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης υλοποιούμε εξειδικευμένα σεμινάρια και προγράμματα για ειδικούς ψυχικής υγείας, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, κ.α. Ένα μεγάλο κατόρθωμα της σχολής μας είναι πως υλοποιούμε από τις αρχές του 2018 ένα τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης στη Συστημική Συμβουλευτική. Η σχολή μας είναι το μοναδικό ιδιωτικό κέντρο σπουδών στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, που διοργανώνει κάτι αντίστοιχο. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους του να εργαστούν ως «Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας». Συγκεκριμένα πέρα από τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν από το βασικό τους πτυχίο, οι απόφοιτοι μπορούν να εγγραφούν άμεσα στην «Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής», γεγονός που τους επιτρέπει, μέσω του Εμπορικού Επιμελητηρίου, να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία ως «Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας». 

Παράλληλα με τα προγράμματα που υλοποιούμε στο ΝΗΜΑ, λειτουργεί και σχολή γονέων, με τον τίτλο «σχολή για σύγχρονους γονείς», όπου πραγματοποιείται ένας κύκλος εργαστηρίων που βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν τις αλλαγές του γονεϊκού ρόλου και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους συνδυάζοντας τις διαχρονικές αξίες και τις αξίες που απορρέουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής. 

4.Ετοιμάζετε κάτι για τις γιορτές;

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου από τις 11:00 ως τις 20:00, το ΝΗΜΑ θα είναι ανοιχτό (open day), σε όσους γονείς και εκπαιδευτικούς επιθυμούν να συζητήσουν μαζί μας θέματα που τους απασχολούν σχετικά με συμπεριφορές ή προβλήματα λόγου και επικοινωνίας των παιδιών, το γονεϊκό ρόλο και το ρόλο των εκπαιδευτικών, κ.α. Η διεπιστημονική ομάδα του ΝΗΜΑτος (ψυχολόγος, λογοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, κ.α), θα είναι εδώ για να απαντήσει στις αγωνίες και τους προβληματισμούς σας.

5.Που στεγάζεται το ΝΗΜΑ;

Το ΝΗΜΑ στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό της πόλης μας στην διασταύρωση των οδών Παπακυριαζή & Φαρμακίδου. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 

 2410 533737 & 6973179326, όπως επίσης μπορεί κάποιος να μας βρει στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα, www.nhmacenter.gr ή στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/NHMA.CENTER.LARISSA/

6.Ποια είναι τα ζητήματα που προβληματίζουν περισσότερο τους ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο σας;

Θα έλεγα πως τα ζητήματα που αφορούν την ενηλικίωση (δηλαδή την προσωπική εξέλιξη και ωριμότητα του ατόμου), το γάμο και την οικογένεια είναι αυτά που συνήθως οδηγούν τους ανθρώπους στο κατώφλι της ψυχοθεραπείας. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα (άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, κλπ.), η μοναξιά, αλλά και τα προβλήματα που απορρέουν από την επικοινωνία μέσα στις συντροφικές σχέσεις και φυσικά τα προβλήματα που απορρέουν από το γονεϊκό ρόλο είναι τα σημαντικότερα θέματα που έχουν να διαχειριστούν οι άνθρωποι σήμερα. 

  

   

7.Γιατί κάποιος να κάνει ψυχοθεραπεία;

Συνήθως στην ψυχοθεραπεία έρχεται κάποιος όταν του χτυπά την πόρτα ένα μεγάλο πρόβλημα και αναζητά άμεσες λύσεις για την αντιμετώπισή του. Όταν δρομολογηθεί μέσα από τις συνεδρίες η λύση του προβλήματος τότε ουσιαστικά ξεκινά ο δρόμος της ψυχοθεραπείας, δηλαδή, της προσωπικής αυτογνωσίας. Ο δρόμος αυτός ξεκινά από τη βαθύτερη κατανόηση των αιτιών που εμφανίστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα και συνεχίζει με μια διαδικασία συνεχούς αυτοβελτίωσης. Το ενθαρρυντικό είναι πως σήμερα έχουν ξεκινήσει να έρχονται αρκετοί με αίτημα την αυτοβελτίωσή τους κι όχι παρακινούμενοι από κάποιο οξύ πρόβλημα. Αυτό αλλάζει σιγά σιγά την κουλτούρα των ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν την ψυχοθεραπεία ως μια διεργασία αλλαγής κι όχι σαν ένα αναγκαίο κακό.

8.Και με τα παιδιά τι γίνεται; Βοηθά η ψυχοθεραπεία;

Τα παιδιά πολλές φορές γίνονται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της οικογένειας και κουβαλούν πάνω τους όλη την εντροπία των οικογενειακών σχέσεων. Είναι τα παιδιά που αναπτύσσουν αρνητικές συμπεριφορές (είτε εσωστρεφείς, είτε εξωστρεφείς) και προσπαθούν μέσω αυτών να στείλουν ένα μήνυμα στην οικογένεια. Αυτό το μήνυμα χρειάζεται αποκωδικοποίηση και αυτό ακριβώς είναι που κάνει η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση στα παιδιά. Επειδή τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία όπως οι ενήλικοι, χρειάζεται, προκειμένου να μην τα στιγματίσουμε ως προβληματικά, να τους βοηθήσουμε με το αποτελεσματικότερο εργαλείο μάθησης τους, δηλαδή το παιχνίδι και την ομάδα των συνομηλίκων. Τα παιδιά μέσω της συναλλαγής κατανοούν άμεσα και γρήγορα πτυχές του χαρακτήρα τους και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Για να μπορούν όμως οι γονείς να ενισχύσουν αυτές τις αλλαγές, καλό είναι να συμμετέχουν και οι ίδιοι στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, και γενικότερα να έχουν στο νου τους πως οι δικές τους αλλαγές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στις αλλαγές των παιδιών τους. 

  

9.Πείτε μας δύο πράγματα που πιστεύετε πως μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους σήμερα..

Η καλοσύνη και η αγνότητα των παιδιών και οι αργοί ρυθμοί και η σοφία των ηλικιωμένων ανθρώπων μπορούν να μας διδάξουν πολλά για το ευ ζην. Αυτοί που είναι στην αρχή και στο τέλος της πορείας της ζωής μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι σε όλους εμάς που στο μέσον της ζωής τρέχουμε επιφορτισμένοι με ένα σωρό ευθύνες οι οποίες δεν μας επιτρέπουν να ζούμε την αξία της στιγμής, όπως ακριβώς τις ζει ένα παιδί ή/και ένας ηλικιωμένος. 

Κλείνοντας, εύχομαι από καρδιάς σε όλους τα φετινά Χριστούγεννα να είναι περισσότερο φωτεινά, να τα γιορτάσετε με μεγαλύτερη εσωτερικότητα, προσδοκώντας την αναγέννηση του εσωτερικού σας παιδιού. Επίσης, η ομάδα του ΝΗΜΑτος σας εύχεται Υγεία, Αγάπη, Χαρά και Δημιουργικότητα τόσο για τα Χριστούγεννα, όσο και για το νέο χρόνο που έρχεται!

 

 

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ