Κοτόπουλο γλυκόξινο με basmati και ξηρούς καρπούς!

Υλικά συνταγής: 
1 τεμ.στήθος κοτόπουλο
30 γρ. ρύζι basmati
8 γρ. κάσιους
5 γρ. σταφύδες
20 γρ. βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
Υλικά σάλτσας: 
50 γρ. κέτσαπ
50 γρ. σάλτσα ντομάτας
20 γρ. καστανή ζάχαρη
20 γρ. μέλι
30 γρ. χυμό πορτοκάλι
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής: 
Σε σκεύος με νερό που βράζει, ρίχνουμε το ρύζι σε αναλογία 2/1 δηλ. 2 μέρη νερό με 1 μέρος ρύζι, αλάτι και σταγόνες λεμόνι με δαφνόφυλλα προαιρετικά για περισσότερη γεύση. Σκεπάζουμε με καπάκι το σκεύος και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, περίπου 15′. Χώρια σε άλλο σκεύος, τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί για την γλυκόξινη σάλτσα μας και αφήνουμε να σιγοβράσει και να μελώσει.
Σε τηγάνι με βούτυρο, κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια(καρέ) ή σε λωρίδες (ζουλιέν), όπως εμείς επιθυμούμε και το σοτάρουμε καλά και από τις 2 πλευρές. Όταν σοταριστεί λοιπόν, το τοποθετούμε μέσα στην ήδη έτοιμη σάλτσα μας. Σε τηγάνι με λίγο βούτυρο, σταφίδες και κάσιους, προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι με το αλάτι και το πιπέρι. Στήνουμε το πιάτο μας με όλη τη φαντασία μας και όλο το μεράκι που μας δημιουργήθηκε μέσα στο χώρο του μαγειρέματος.
*** το συγκεκριμένο φαγητό συνδυάζεται με κόκκινο κρασί και συνοδεύεται με πουρέ ή ρύζι. Προσφέρεται όλες τις εποχές και όλες τις ώρες της μέρας και σε όλες τις ηλικίες. Αν και ιδιαίτερο στις γεύσεις, αρέσει σε μικρούς και  μεγάλους! 
Ελένη Κουμαντάνου 
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ