Πρόκειται για μια πεντανόστιμη και εύκολη Σκανδιναβική δημοφιλή σούπα, η οποία σερβίρεται και ζεστή και κρύα, δίνοντάς μας μια γεύση δροσιάς και φρεσκάδας με το γιαούρτι που τη συνοδεύει. Σε περίοδο νηστείας, ακόμα και σε vegan διατροφή, μπορεί να αντικατασταθεί από φυτικό γιαούρτι.
Υλικά συνταγής
500 γρ. καρότα
100 γρ. πατάτα
1 τεμ. κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 ρίζα τζίντζερ
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
200 γρ. γάλα καρύδας
50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Κόβουμε σε ασύμμετρα κομμάτια σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά μας.
Προαιρετικά 100gr παντζάρι
Αφήνουμε να βράσουν σε 500 ml νερό ή ζωμό για 15′.
Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το τριμμένο τζίντζερ έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ κ προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμόνι.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μπούκοβο ή τσίλι για πιο καυτερούς ουρανίσκους
Σερβίρουμε τη σούπα με γιαούρτι στραγγιστό από πάνω (1-2 κουταλιές) και φρέσκο κόλιανδρο.
Καλή μας όρεξη!
Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων