Η Ελένη Κουμαντάνου μας ετοιμάζει ελάφι στο λαδόχαρτο

Πρόκειται για ένα χειμωνιάτικο πιάτο το οποίο συνοδεύεται με ένα κόκκινο παλαιωμένο, ξηρό και στυφό κρασί. Το κρέας του ελαφιού είναι στεγνό, χωρίς λίπος και γι’ αυτό το χρησιμοποιούμε συνήθως μαζί με λιπαρές ουσίες, προκειμένου να το βοηθήσουμε να μη στεγνώσει στο μαγείρεμα. Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει την πιο γευστική συνταγή για το συγκεκριμένο πιάτο!

Υλικά συνταγής

Μπούτι περίπου στα 2 κιλά
100 γραμμάρια πράσο
Φρέσκο θυμάρι
100 γραμμάρια κονιάκ
50 γραμμάρια αλεύρι γενικής χρήσης
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
100 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
Μαύρο και κόκκινο πιπέρι
Ημίχονδρο αλάτι
Κύμινο
Μοσχοκάρυδο
Κόλιανδρο
Πάπρικα

Εκτέλεση συνταγής

Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το αλεύρι με τα μπαχαρικά μας και τρίβουμε το κρέας (σαν μαλάξεις). Περνάμε εξωτερικά το μαλακό βούτυρο που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, προκειμένου να μη στεγνώσει το κρέας.

Κάνουμε κάποιες τομές με τη μύτη ενός μαχαιριού στη σάρκα και βυθίζουμε ένα κομμάτι πράσο και κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι.

Στις τομές που δημιουργήσαμε με τη βοήθεια του δαχτύλου μας, ακόμη, βάζουμε μείγμα μπαχαρικών έτσι ώστε όταν ψηθεί το κρέας να είναι αρωματισμένο και γευστικό και περιχύνουμε το κονιάκ.

Τυλίγουμε το κρέας καλά σε λαδόχαρτο και εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να μην φύγουν τα υγρά του και σε μέτριο φούρνο, 160-170 βαθμούς Κελσίου, το αφήνουμε να σιγοψήνεται για 2 με 2μιση ώρες.

Όταν ψηθεί, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το λαδόχαρτο και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, δυναμώνοντας παράλληλα τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 με 200 βαθμούς για 20 λεπτά όπου ροδίζεται εξωτερικά. Και το πιάτο μας είναι έτοιμο!

Καλή μας Απόλαυση!

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ