Προερχόμενη από την κουζίνα της Γαλλίας, η κρεμμυδόσουπα είναι μια γρήγορη και με λίγα υλικά συνταγή, που μας υπόσχεται ένα γευστικότατο αποτέλεσμα! Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει την πιο λαχταριστή και εύκολη συνταγή της!
Υλικά συνταγής
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
Φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
50 γραμμάρια κονιάκ
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Αλάτι/ πιπέρι/ μοσχοκάρυδο
Νερό ή ζωμός
Εκτέλεση συνταγής
Κόβουμε τα κρεμμύδια και το πράσο σε λεπτές φέτες (εμινσέ) και τα σοτάρουμε στο βούτυρο και στη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν και έως ότου πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε νερό ή ζωμό μέχρι να καλύψει αρκετά τα υλικά και αφήνουμε να βράσει περίπου για 40 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το θυμάρι.
Σερβίρουμε σε πήλινο, σκεπάζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 4-5 λεπτά μέχρι να γκρατιναριστεί το τυρί.
Σερβίρουμε με κρουτόν (φρυγανισμένο ψωμί) και με ελαιόλαδο.