Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.
Υλικά συνταγής
120 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 gr μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
150 γραμμάρια γάλα αμυγδάλου
Μια μπανάνα
Μια βανίλια
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
Μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύουμε στο μίξερ ή με ένα σύρμα χειρός όλα τα υγρά υλικά μας με τη μπανάνα την οποία την έχουμε πρώτα πολτοποιήσει και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα στερεά υλικά μας (αλεύρι, μπέκιν πάουντερ, ζάχαρη, αλάτι, βανίλια). Ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει ο χυλός μας σβόλους. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Όσο περισσότερο μένει ο χυλός στο ψυγείο τόσο πιο δεμένο βγαίνει το υλικό μας. Σε αντικολλητικό τηγάνι αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο λάδι άοσμο ή λάδι / βούτυρο καρύδας και με μια κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι για να απλωθεί σε όλο τον πάτο του σκεύους. Μόλις η κρέπα ψηθεί, την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Εάν δεν ξεκολλάει, δεν την πιέζουμε, σημαίνει ότι το σκεύος δεν έχει πάρει τη θερμοκρασία που πρέπει. Όταν ψηθεί ξεφορμάρετε από μόνη της.
Οι ανάλογες γεμίσεις που χρησιμοποιούμε για το vegan pancake είναι: μέλι, μαρμελάδα, ξηροί καρποί, ζάχαρη, κανέλα, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, βρώμη, πουρέδες φρούτων, φρούτα τηγανητά ή και καραμελωμένα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για λάδι καρύδας, βούτυρο καρύδας λιωμένο. Τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με ζάχαρη καρύδας. Τέλος, αντί για γάλα καρύδας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου.