Αχαριστία (η)

Σύμφωνα με το Ρισελιέ «η αχαριστία αποξηραίνει την πηγή πάσης αγαθότητας» και συχνά ακούμε πολλούς να κρίνουν ανθρώπους γύρω τους ως αχάριστους. Όμως, ποιος είναι ο πραγματικά αχάριστος; Μήπως η αχαριστία δεν έχει ένα σαφή ορισμό, γιατί είναι έννοια προσαρμόσιμη από τις αξίες και τα ιδανικά του καθενός; Για σένα ποιος θεωρείται αχάριστος; Ίσως εκείνος που ενώ του έδωσες όσα είχες και πάλεψες για εκείνον πιο πολύ από ό, τι θα πάλευες για εσένα, κι όμως έφυγε. Επέλεξε κάποιον άλλον στο πλευρό του. Ή ακόμα και την ίδια τη μοναχικότητα. Εσύ του έδωσες τα πάντα, τον ανέβασες όσο πιο ψηλά μπορούσες κι εκείνος σε ακύρωσε. Μήπως όμως δεν είναι έτσι; Μήπως ο αχάριστος είσαι εσύ;

Ξέρεις, είναι πολύ εγωιστικό να θεωρείς, ότι κάποιος πρέπει να είναι μαζί σου αιώνια, επειδή ήσουν δίπλα του κάποιες στιγμές της ζωής του. Είναι εγωιστικό, ενώ αγαπάς κάποιον να θέλεις να συμβιβαστεί με εσένα ενώ δεν είσαι αυτό που θέλει. Δε μιλάω μόνο για τις ερωτικές σχέσεις, αλλά και για τις φιλικές. Όλες οι σχέσεις γίνονται, γιατί αρχικά υπάρχει έλξη. Ύστερα βλέπεις πόσα κοινά έχεις με τον άλλον άνθρωπο και η σχέση αυτή χτίζεται. Κι όσο χτίζεται παίρνεις και δίνεις. Και ίσως, ο άλλος φύγει ενώ εσύ έχεις τόσα ακόμα να πάρεις ή να του δώσεις. Για εκείνον ίσως, η σχέση έχει έλθει σε τέλμα. Και τότε, είναι μια καλή στιγμή να λήξει αυτή η σχέση.

Πίστεψέ με, δε θέλεις κάποιον δίπλα σου, από υποχρέωση. Οι άνθρωποι που μένουν από υποχρέωση δίπλα μας ή που δεν τους αφήνουμε να φύγουν μακριά μας και να ανοίξουν τα φτερά τους, καταλήγουν τοξικοί για εμάς. Κι εμείς είμαστε τοξικοί γι’ αυτούς. Και μάλιστα εμείς είμαστε πιο τοξικοί γι’ αυτούς, απ’ ότι αυτοί για εμάς. Βλέπεις, όταν κρατάς κάποιον δίπλα σου, δέσμιό σου, καλύπτεις τις εγωιστικές σου ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζεις την εξέλιξη και τα θέλω του. Δεν υπάρχει χειρότερο συστατικό σε μία σχέση από την καταπίεση. Οι σχέσεις υπάρχουν για να μας κάνουν καλύτερους, όχι για να μας τραβάνε σε ένα βούρκο.

Γι’ αυτό, πριν πεις κάποιον αχάριστο σκέψου..γιατί είναι αχάριστος; Μήπως είναι αχάριστος, γιατί έφυγε πριν τον διώξεις; Μήπως ο αχάριστος είσαι εσύ; Μήπως εσύ είσαι αυτός που αποξηραίνει την «πηγή πάσης αγαθότητας»; Καμία σχέση που καταπιέζεται από εγωιστικά κίνητρα δεν έχει αγαθή φύση κι αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με το λόγο που οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις. Κάνουμε σχέσεις για να έχουμε κάτι όμορφο και αγνό στη ζωή μας, κaι όχι για να βάζουμε όρια στη ζωή των άλλων.

Γεωργία Καγιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ