5 τροφές γεμάτες βιταμίνη C που προφυλάσσουν το αναπνευστικό

Τι είναι η βιταμίνη C; Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά, δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει τη βιταμίνη C, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να την προσλάβει από τις τροφές.

Η βιταμίνη C έχει πολλές ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό, αφού συμβάλλει: στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια και μετά την έντονη σωματική άσκηση, στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος, στη φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, του δέρματος, των δοντιών, στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

Ποιες είναι αυτές οι 5 τροφές γεμάτες με βιταμίνη C;

Πιπεριές

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πιπεριάς. Όλες όμως θεωρούνται πέρα από καλή πηγή βιταμίνης C και καλές πηγές καλίου, το οποίο τις καθιστά ιδανική επιλογή και για όσους θέλουν να κρατήσουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης υπό έλεγχο.

Μπρόκολο

Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά λαχανικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά παράλληλα σχεδόν κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Επιπλέον είναι πηγή φυτικών ινών.

Ακτινίδιο

Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C. Περιέχει περίπου 3 γρ φυτικών ινών ανά 100 γρ. Σημειώνεται ότι οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για τη λειτουργία του εντέρου.

Φράουλες

Θεωρούνται ανοιξιάτικο φρούτο και αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει συσχετιστεί τόσο με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και με την προστασία του δέρματος και τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Οι φράουλες είναι επίσης πλούσιες σε μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ, συστατικά που εμπλέκονται στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού συστήματος, του νευρικού και του καρδιαγγειακού.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι η δημοφιλέστερη πηγή βιταμίνης C. Επίσης, πέρα από πηγή βιταμίνης C περιέχουν και κάλιο το οποίο έχει την ιδιότητα να ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως δεν ισχύει ο ευρύτατα διαδεδομένος μύθος ότι η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση. Ισχύει το αντίθετο!

Πηγή: https://ygeiamou.gr

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ