Φούσκωμα στην κοιλιά και το στομάχι; 10 λόγοι που ίσως το προκαλούν

Υποφέρεις από συχνό φούσκωμα στην κοιλιά και το στομάχι; Από τις τροφές που επιλέγεις να καταναλώσεις μέχρι και τον τρόπο που τρως, οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Δες παρακάτω 10 βασικούς λόγους που ενδεχομένως να σου προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Πίνεις ανθρακούχο νερό

Είναι προφανές πως το ανθρακικό θα γεμίσει αέρια το στομάχι σου και οι φυσαλίδες θα σε κάνουν να έχεις φούσκωμα. Για να το αποφύγεις, προτίμησε να πιεις απλά εμφιαλωμένο νερό και προσπάθησε να μην το πίνεις γρήγορα, καθώς επίσης δεν είναι καλό για το στομάχι και το φούσκωμα.

Χρησιμοποιείς καλαμάκι

Καταπίνεις περισσότερο αέρα όταν πίνεις κάτι με καλαμάκι. Προσπάθησε να το αποφεύγεις, τουλάχιστον στα ποτά σου, που είναι και πιο εύκολα σε σχέση με τον καφέ. Μην ξεχνάς, άλλωστε, πως με τον τρόπο αυτό συμβάλλεις και εσύ στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικού στον πλανήτη.

Μασάς τσίχλα

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το καλαμάκι, η τσίχλα σου προκαλεί περισσότερα αέρια όταν τη μασάς. Επιπλέον, η τσίχλα περιέχει αλκοόλες σακχάρου (όπως ξυλιτόλη και σορβιτόλη) που μπορούν επίσης να σας κάνουν να νιώσεις φούσκωμα.

Τρως πολύ γρήγορα

Τρώγοντας βιαστικά καταλήγεις να εισπνέεις περισσότερο αέρα αλλά και να παρεμποδίζεις την πέψη. Μάσησε καλά το φαγητό σου και υπολόγισε πως η κατανάλωση ενός γεύματος πρέπει να διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Τρως πολλά τυριά

Το τυρί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (ζάχαρη γάλακτος). Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι πιθανό να έχουν φούσκωμα μετά την κατανάλωσή του. Προτίμησε κάποιο σκληρό τυρί μιας και περιέχει λιγότερη λακτόζη άρα θα σου προκληθεί και λιγότερο φούσκωμα.

Τρως ακριβώς πριν από τη γυμναστική

Πολλές φορές το πρόβλημα με το φούσκωμα σχετίζεται με όσα κατανάλωσες πριν από τη γυμναστική. Η ροή του αίματος μετακινείται από τον πεπτικό σωλήνα στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που θα μπορούσε να βλάψει την πέψη.

Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/sosti-diatrofi/fouskoma-stin-koilia-kai-to-stomachi-12-logoi-pou-isos-to-prokaloun/

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ