1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από τη μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, η οποία θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, καθώς η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον καταρράκτη των σταδίων φροντίδας των ατόμων που ζουν με τον HIV στην Ελλάδα, ο οποίος δημοσιεύθηκε βάσει των τελευταίων δεδομένων του ΕΟΔΥ, τo 81% των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ανδρών με σεξουαλικές επαφές με άνδρες, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 91%. Για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2020, ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση έχει μειωθεί σε, περίπου, 54 ημέρες. Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί εκτός από θεραπευτική στρατηγική, και στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου (15:00-21:00), στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, που θα βρίσκεται στο Γκάζι – Σταθμός Μετρό Κεραμεικός, εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV, με στόχο την προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV καθώς και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος.

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την διάγνωση του πρώτου οροθετικού ανθρώπου και το μήνυμα που στέλνει η διευθύντρια του UNAIDS, Winnie Byanyima, είναι ξεκάθαρο και αφορά την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που βιώνουν οι φορείς του ιού.

Η ίδια στο μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2021 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι χρειαζόμαστε νομοθεσίες που διασφαλίζουν την ίση πρόσβαση στην επιστήμη όλων, ώστε όλοι και όλες να έχουν πρόσβαση στιες νέες τεχνολογίες χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να χτίσουμε εμπιστοσύνη με τα συστήματα υγείας.

Άλλωστε, το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2021 είναι το εξής: Τέλος στις ανισότητες. Τέλος στο AIDS. Τέλος στις πανδημίες.

Διαβάστε το μήνυμά της εδώ:

https://www.unaids.org/en/2021-world-aids-day

Πηγές: https://eody.gov.gr,https://www.neolaia.gr

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ