Απολαμβάνουμε Χριστουγεννιάτικο κορμό σε biscuit

To biscuit είναι το λεπτό παντεσπάνι που χρησιμοποιείται για τούρτες, πάστες και ενδιάμεσες στρώσεις. Προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις ‘biss’ που σημαίνει δύο φορές και ‘cuit’ που σημαίνει ψημένος. Μπορούμε στο biscuit να αρωματίσουμε ή να χρωματίσουμε τη ζύμη, ενώ οι γεμίσεις μπορεί να είναι άπειρες, χρησιμοποιώντας υλικά όπως λιωμένη κουβερτούρα, ξηρούς καρπούς, λικέρ, δημητριακά, μέλι και σιρόπι σφενδάμου.

Υλικά συνταγής

Biscuit/παντεσπάνι

140 γραμμάρια ζάχαρη
3 αυγά
50 ml νερό
100 γραμμάρια αλεύρι (γ.ο.χ)
Μία βανίλια
7 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ

Γέμιση

150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
10 γραμμάρια καλούα
50 gr λιωμένη σοκολάτα γάλακτος
30 gr νιφάδες κουβερτούρας

Εκτέλεση συνταγής

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μόνα τους έτσι ώστε να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.

Έχουμε κρατήσει τους κρόκους και τους χτυπάμε πολύ καλά με τη ζάχαρη για 4 λεπτά. Αφού δουλέψουμε καλά τα παραπάνω υλικά συμπληρώνουμε νερό, βανίλια και κοσκινισμένο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Με απαλές κινήσεις ενσωματώνουμε την ήδη χτυπημένη μαρέγκα μας σε όλο το παραπάνω μείγμα. Ή με το χέρι ή στο μίξερ στην αργή ταχύτητα γιατί δε θέλουμε να πέσει ο όγκος και ο αέρας από την μαρέγκα.

Έχουμε μία λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αδειάζουμε το μείγμα στην λαμαρίνα στρώνοντάς το ομοιόμορφα έτσι ώστε παντού να έχει το ίδιο πάχος.

Ψήνουμε για 10 λεπτά.

Μόλις ξεφουρνίσουμε, γυρίζουμε ανάποδα το μείγμα με το αντικολλητικό χαρτί και κάνοντάς το ρολό, έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ελαστικότητά του και να μην μας ξεραθεί.

Μπορούμε κάλλιστα για άρωμα να ψεκάσουμε με βανίλια, μαστίχα ή και κάποιο ακόμη λικέρ, δίνοντάς του υγρασία και άρωμα.

Το αφήνουμε για λίγα λεπτά και ανοίγουμε το φύλλο μπισκουί/ λεπτό παντεσπάνι όπως είναι στο αντικολλητικό χαρτί μας και σε όλη την επιφάνεια απλώνουμε την γέμιση της αρεσκείας μας.

Ρολάρουμε και διακοσμούμε εξωτερικά.

Διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου συντήρησης έως και 4 βαθμούς για 5-7 ημέρες κλεισμένο αεροστεγώς καλά.

Καλή Απόλαυση!

Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ