Υψηλές προσδοκίες για την οικονομία

Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία δημιουργούν την αισιοδοξία ότι η χώρα μας άφησε πίσω της την κρίση και οδεύει σε μια τροχιά σταθερά υψηλής ανάπτυξης. Η αναβάθμιση της Ελλάδας από το οίκο αξιολόγησης Standarad & Poors αποτυπώνει τις θετικές προοπτικές που ήδη έχουν φανεί στην αγορά ομολόγων με τα επιτόκια να έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Τα δημόσια έσοδα, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του 9μηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, παρουσιάζουν αύξηση και οδηγούν προς ένα ευμέγεθες υπερπλεόνασμα της τάξεως των 3 δις ευρώ. Ανοίγουν τον δρόμο στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης των κοινωνικά ασθενέστερων, αλλά και σε στήριξη των επιχειρήσεων, που θα αφορά την εφάπαξ ελάφρυνση τους από φορολογία εισοδήματος. Η Κυβέρνηση έχει ως στόχο να ισορροπήσει την κοινωνική με την αναπτυξιακή διάσταση στη διανομή του φετινού υπερπλεονάσματος.

Αυτή είναι η βασική διαφορά σε σχέση με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προσδοκά αύξηση των εσόδων μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, της αύξησης των επενδύσεων και του κύκλου των εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέβαζε τους φόρους πλήττοντας έτσι την ανάπτυξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές ανήλθαν από 5,7 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε 7,2 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 26,3%. Την ίδια περίοδο, οι φόροι στο διαρκώς μειούμενο εισόδημα και στην περιουσία αυξήθηκαν από 3,3 δις ευρώ σε 5 δις ευρώ, δηλαδή κατά 51,5%. Οι φόροι έφτασαν από 50,3% σε 54,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, η Κυβέρνηση προωθεί φοροελαφρύνσεις στην οικοδομή. Παγώνει τον Φ.Π.Α για τρία χρόνια για τις ημιτελείς οικοδομές, που αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης. Οι θετικές επιδράσεις από το νέο κυβερνητικό μέτρο αναμένεται να εμφανιστούν αρκετά γρήγορα στην αγορά τονώνοντας την, ρίχνοντας χρήμα και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων αναμένεται να βελτιώσει και τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποίει με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα είχε αναλάβει απέναντι στο ελληνικό λαό.

Είναι συνεπώς σαφές ότι η ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η καθήλωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι επερχόμενες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αποτελούν αδιάψευστες πηγές και ενδείξεις για τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται στον οικονομικό ορίζοντα της χώρας.

Η Ελλάδα μπορεί, αφού εξέρχεται της οικονομική κρίσης, και εισέρχεται σε περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας, να προσελκύσει επενδύσεις σε μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εισαγωγή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νότιας και ανατολική Ευρώπης. Τέτοιοι τομείς είναι ο τομέας ενέργειας, στον οποίο εκτιμάται ότι θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 διςευρώ, ο τομέας των logistics (εφοδιαστική αλυσίδα) στον οποίο η χώρα μας έχει προοπτική να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος. Και αυτό σε συνδυασμό με τις εμπορικές μεταφορές αξιοποιώντας τα λιμάνια της χώρας.

Συνεπώς, υπάρχουν βάσιμα υψηλές προσδοκίες για την οικονομία της Ελλάδας, ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο της παρατεταμένης καθήλωσης της οικονομίας. Πολύ σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτοι καρποί της αναπτυξιακής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση που έχουν ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και συνεπώς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ