Τόνωση της τοπικής οικονομίας

Τεράστιο πλήγμα υπέστη ολόκληρος ο νομός Καρδίτσας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός». Μεγάλες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία. Υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί περίπου 350.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας και μάλιστα την περίοδο της συγκομιδής και χιλιάδες ζώα πνίγηκαν από τις πλημμύρες. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις στην Καρδίτσα επλήγησαν τραγικά, ενώ πάνω από 5.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν. Αποκλεισμένα είναι δεκάδες χωριά στα ορεινά της Καρδίτσας.

Το δράμα του εμπορικού και αγροτικού κόσμου είναι πρωτοφανές.

Ειδικά, η πόλη της Καρδίτσας μετράει πληγές: στην ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τηλεφωνία. Τα καταστήματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Καταστράφηκαν μηχανήματα, εγκαταστάσεις, προμήθειες. Το δράμα του εμπορικού και αγροτικού κόσμου είναι πρωτοφανές.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη του στις πληγείσες, από το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, περιοχές της Καρδίτσας η Κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα στέκεται δίπλα στους πληγέντες επαγγελματίες, αγρότες και κατοίκους, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιβιώσουν.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Κυβέρνηση θεωρώ ότι είναι τα εξής:

Πρώτον, ο συντονισμός, ώστε να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα.

Δεύτερον: Η ενεργοποίηση πολλών συνεργείων ελέγχου, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές. Ήδη είναι θετικό ότι ο αριθμός των συνεργείων ξεπέρασε τα 280.

Τρίτον: Να δοθούν τα αναγκαία χρήματα στους πληγέντες, ώστε να υπάρξει η αναγκαία οικονομική στήριξη, το ποσό μάλλον πρέπει να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, και να αφορούν τις καλλιέργειες στον αγροτικό τομέα, στην στεγαστική συνδρομή, σε εμπορεύματα τεχνολογικού εξοπλισμού, σε μηχανήματα και πράγματα που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.

Επίσης, βασικό θέμα είναι να αποκατασταθούν οι υποδομές και η επικοινωνία σε όλες τις περιοχές. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν έργα που θα οδηγήσουν την περιοχή μας σε ανάκαμψη και προστασία από μελλοντικά φαινόμενα. Ειδικότερα:

Πρώτον: Να γίνουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του κάμπου.

Δεύτερον: Να ολοκληρωθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου.

Τρίτον: Να προχωρήσουν οι καθαρισμοί όλων των ποταμών.

Τέταρτον: Να ληφθούν μέτρα για στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων και κίνητρα για επίτευξη ανάπτυξης.

Πέμπτον: Να μαζευτούν όλα τα νεκρά ζώα για να αποφευχθούν κίνδυνοι στην υγεία.

Τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται αφορούν, εκτός από τις αποζημιώσεις των πληγέντων και σε αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, σε αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί, σε επιχορήγηση της ζημιάς για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα, σε παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την ζημιά που υπέστησαν, σε αναστολή η ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών που επλήγησαν. Επίσης, θα υπάρξουν μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Λήψη και άλλων μέτρων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας

Πέραν όμως αυτών των μέτρων για την ενίσχυση και τόνωση της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, ώστε να στηριχθούν και οι πληγέντες, απαιτείται η λήψη και άλλων μέτρων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, πράγμα που θα στηρίξει και την ανάπτυξη της Καρδίτσας, ώστε, μετά την αποκατάσταση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, να μπει και η τοπική οικονομία σε ανοδική τροχιά.

Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι συμβάλουν τα ήδη ληφθέντα μέτρα, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι υπεραποσβέσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, επιδότηση των επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων. Με τα μέτρα αυτά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας με καλύτερες αποδοχές.

Από την άλλη πλευρά θεωρώ σημαντική επιτυχία ότι θα λάβουμε 32 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Απαραίτητο πάντως είναι να επιτευχθεί η έγκαιρη απορρόφηση τους με δράσεις που θα συμβάλλουν στην θετική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Επίσης, αυτά τα 32 δις ευρώ μπορούν να αυξηθούν σημαντικά στην πορεία από την εκταμίευση στην επένδυση κινητοποιώντας μεγάλου ύψους ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η μεγάλη πρόκληση

Η μεγάλη πρόκληση για την τόνωση της οικονομίας, εθνικής και τοπικής, είναι η καλή διαχείριση της κρίσης, που πλήττει την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την Καρδίτσα. Επίσης, να εφαρμοστούν με συνέπεια τα μέτρα που ελήφθησαν καθώς και οι αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Η Καρδίτσα χρειάζεται την αλληλεγγύη του συνόλου της χώρας και την υποστήριξη όσων μπορούν να βοηθήσουν για την τόνωση της οικονομίας, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική αναγέννηση.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ