Υλικά για το μείγμα της τυροκροκέτας:
100 γραμμάρια τριμμένη φέτα
100 γραμμάρια τριμμένο σκληρό τυρί
100 γραμμάρια φαρίν απ
5 τεμάχια αυγά
500 gr τυρί μαλακό (gouda) τριμμένο
Πιπέρι μαύρο
Υλικά για το fondy τυριών:
30 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
150 γραμμάρια mix κίτρινων τυριών
Πιπέρι λευκό
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά μαζί με τα αυγά και το φαρίν απ σε μία μπασίνα και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει το μείγμα για 1 ώρα. Σε φριτέζα με δυνατή φωτιά και σε λάδι άοσμο, πλάθουμε τις τυροκροκέτες σε διάφορα σχήματα και τις βυθίζουμε στο καυτό λάδι. Δύο λεπτά είναι αρκετά. Θέλουμε μόνο να πιάσει κρούστα, να γίνει τραγανό και να τηγανιστεί το μείγμα μας. Τις μεταφέρουμε σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα περιττά λάδια.
Για το fondy τυριών, έχουμε όλα τα υλικά μας σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, επάνω στην εστία και θέλουμε να λιώσουν – να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα. Μπορούμε να την κρατήσουμε και να την ξαναζεστάνουμε ξανά όταν θελήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, γιατί όταν κρυώνει το μείγμα μας, τα τυριά μας έχουν την ιδιότητα να σφίγγουν, οπότε δεν θα είναι μαστιχωτό το αποτέλεσμα.
*** Δίνεται ως ορεκτικό και ως πρώτο πιάτο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ποικιλία τυριών καθώς και γαρνιτούρα σε κυρίως πιάτο, όπως επίσης και σε σαλάτα. Είναι ένα έδεσμα το οποίο τρώγεται και χειμώνα και καλοκαίρι απ’ όλες τις ηλικίες και περισσότερο απ’ τους λάτρεις των τυριών. Συνδυάζεται με λευκό ξηρό κρασί, ελαφρύ.
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων
