Το ελληνικό αρωματικό που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης

Το ιδιαίτερο αυτό βότανο δεν είναι άλλο από τη ρίγανη, η οποία σφύζει από αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι πλούσια σε ισχυρά συστατικά που την κάνουν ταυτόχρονα ένα αποτελεσματικό φυσικό αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό παράγοντα και όχι μόνο.

Αυτό το μικρό θαμνώδες φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, τερπένια και τερπενοειδή, οργανικές ενώσεις με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που του χαρίζουν επίσης το μοναδικό άρωμά του.

Φρέσκια, αποξηραμένη, με τη μορφή αφεψήματος ή ως λάδι (το ριγανέλαιο ως συμπλήρωμα είναι διαθέσιμο και σε μορφή κάψουλας), η ρίγανη έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία.

Υπογραμμίζεται ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης, το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη, έχει πολύ πιο συμπυκνωμένη μορφή και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για κατανάλωση εκ του στόματος.

Με ποιους τρόπους μπορεί να μας κάνει καλό η ρίγανη;

Εξουδετέρωση βακτηρίων

Με «όπλο» την υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, φαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση βακτηρίων.

Μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης

Μελέτες, τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους, έχουν δείξει ακόμη πως η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης μέσης της καρβακρόλης και θυμόλης που περιέχει.

Έχει αντιοξειδωτική λειτουργία

Η φρέσκια ρίγανη, αλλά και το λάδι, αποτελούν επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα. Στην πραγματικότητα η περιεκτικότητα της ρίγανης σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ υψηλότερη από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ανά γραμμάριο.

Βοηθάει στο πεπτικό σύστημα

Το λάδι ρίγανης ενδέχεται να λειτουργεί συνολικά ευεργετικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος σκοτώνοντας παράσιτα που ευθύνονται για διάρροια, πόνο και φούσκωμα στην κοιλιά, και προστατεύοντας έναντι του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου.

Πηγή: https://ygeiamou.gr

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ