Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επαρκή ενυδάτωση του μωρού το καλοκαίρι;

Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και οι ενήλικες πίνουν περισσότερο νερό το καλοκαίρι και γενικά καταναλώνουν περισσότερα υγρά για να καλύψουν την ποσότητα υγρών που χάνει το σώμα από την εφίδρωση. Τα μωρά μικρότερα των έξι μηνών δεν πίνουν καθόλου νερό και αυτό γιατί οι ανάγκες τους για ενυδάτωση καλύπτονται από το μητρικό ή ξένο γάλα.

«Η κατανάλωση περισσότερων υγρών δεν χρειάζεται στα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά» αναφέρει η μαία Jane Wiggill. «Ωστόσο σε μέρες που κάνει περισσότερη ζέστη, το παιδί είναι πιθανό να ζητά να θηλάζει πιο συχνά και για λιγότερη ώρα και αυτό γιατί διψάει περισσότερο, ακριβώς όπως οι ενήλικες».

Η ειδικός επίσης εξηγεί ότι το γάλα που παράγεται στην αρχή του θηλασμού έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ικανοποιεί τη δίψα του μωρού. Στην πορεία του θηλασμού και ενώ το γάλα γίνεται πιο κρεμώδες και παχύρευστο ικανοποιείται και η ανάγκη του για φαγητό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η σύσταση του μητρικού γάλακτος αλλάζει για να καλύπτει τις όποιες ανάγκες του μωρού, ενώ επηρεάζεται και από τις αλλαγές της εποχής.

Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν εντάξει τις στερεές τροφές στη διατροφή τους πίνουν νερό σε μικρές ποσότητες. Καθημερινά τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρειάζονται από 60-235 ml νερό επιπλέον από την ποσότητα που λαμβάνουν από το μητρικό ή ξένο γάλα. Η ειδικός συμβουλεύει:

«Παροτρύνετε τα μεγαλύτερα μωρά που δεν θηλάζουν αποκλειστικά να πίνουν δροσερό νερό που πρώτα θα έχετε βράσει ανάμεσα από τα ταΐσματα. Μία άλλη ιδέα είναι να βάλετε στην κατάψυξη κομμάτια φρούτων, όπως ανανά, καρπούζι και κομμάτια πορτοκαλιού.» Σύμφωνα με την dr Wiggill είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν σημάδια αφυδάτωσης και ειδικά εάν κάποια παιδιά είναι πιο ληθαργικά το καλοκαίρι.

Τα μωρά που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών:

Λερώνουν έξι πάνες κατά τη διάρκεια μίας ημέρας
Το χρώμα των ούρων τους είναι διάφανο
Έχουν καλό χρώμα δέρματος
Δεν ζητούν συνεχώς φαγητό και είναι σε εγρήγορση

Πώς θα προστατεύσετε το μωρό τις μέρες με πολλή ζέστη;
Μείνετε σε σκιερό μέρος και αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Ντύστε το μωρό με ελαφριά ρούχα, κατά προτίμηση με λινό ή βαμβακερό ύφασμα. Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών είναι απαραίτητο να του βάλετε αντηλιακό πριν βγείτε από το σπίτι.

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Photo by Valeria Zoncoll on Unsplash

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ