Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Πόσες φορές άκουσες αυτήν τη φράση από παιδί; Εκατοντάδες! Το ξέρω γιατί άλλες τόσες την έχω ακούσει και εγώ. Και ενώ σα μικρό παιδί περνάνε τόσα από το μυαλό σου, μεγαλώνοντας οι επιλογές σου μειώνονται, περιορίζονται σε αυτά που πραγματικά θέλεις και μπορείς να καταφέρεις. Και ξέρουν όλοι τι θέλουν να γίνουν, όταν μεγαλώσουν;

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που όσο κι αν προσπαθούν να σκεφτούν τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, δε βρίσκουν κάτι που να τους ελκύει. Υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζουν συνεχώς νέα πράγματα και τίποτα δεν τους ικανοποιεί. Τίποτα δε γεμίζει το κενό, τίποτα δεν τους φτάνει στην ολοκλήρωση. Κάποιοι νιώθουν αυτό το συναίσθημα της ολοκλήρωσης για λίγο και ύστερα βαριούνται, και πάλι ρίχνονται στην αναζήτηση.

Είναι κακό; Αν με ρωτάς, καθόλου! Κάποιοι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για κάτι συγκεκριμένο, αλλά για πολλά. Κάθε φορά ασχολούνται με κάτι, το φτάνουν σε ένα στάδιο-ή το ολοκληρώνουν- και μετά αναζητούν κάτι καινούριο. Άλλοι δε βρίσκουν τι θέλουν, γιατί ψάχνουν σε λάθος μονοπάτια. Ίσως κανείς δεν τους έχει δείξει όλες τι εναλλακτικές, ή δεν τους βοήθησε να βρουν σε τι είναι καλοί και, βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση. Και κάθε φορά που τους ρωτάς γιατί έφυγαν από το προηγούμενο επάγγελμα ή γιατί ακόμη αλλάζουν δουλειές σαν τα πουκάμισα δεν έχουν τι να σου απαντήσουν.

Εκεί έρχεται ο καθένας να κρίνει τον απέναντί του ως τεμπέλη, ως ατάλαντο, ή και ως χαζό. Και όμως δεν είναι τίποτα από αυτά! Είναι απλώς άνθρωποι χαμένοι, σε έναν κόσμο με προκαθορισμένες πορείες, που όλοι πρέπει από τα δεκαεπτά τους να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους. Είναι άνθρωποι που πιέζονται σε μία κανονικότητα και μια ρουτίνα που τους εμποδίζει να δουν ποιοι πραγματικά είναι και τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Είναι άνθρωποι, που καμιά φορά, πιέζονται τόσο πολύ να δημιουργήσουν μία καριέρα που δεν τους αρέσει, για να ικανοποιηθούν όλοι αυτοί που ποτέ δεν τους ρώτησαν τι τους αρέσει, που ποτέ δεν τους βοήθησαν να βρουν αυτό στο οποίο υπερτερούν, να βρουν τι αγαπάνε. Πόσα ταλέντα λες να καταπιέστηκαν πίσω από ένα status quo που το μόνο που κάνει απ’ όταν αρχίζεις να μιλάς είναι να σε ρωτάει «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;».

~Γεωργία Καγιάννη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ