Συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία

Η οικονομική μεγέθυνση αποκτά θετικό πρόσημο από φέτος. Έτσι, από την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της πανδημίας , θα έχουμε ανάκαμψη φέτος κατά σχεδόν 12 μονάδες του ΑΕΠ. Ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιτευχθεί το 2022.

Οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν όχημα την μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και θα συμβάλλουν στην μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, για φέτος προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά΄7%, ενώ για το 2022 οι επενδύσεις διαμορφώνονται στο εντυπωσιακό 30%.

Όλα τα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικονομία μας, καθώς θα απελευθερώνεται από την πανδημία θα μπαίνει προοδευτικά σε δυναμική ανάπτυξη. Και τούτο γιατί οι στόχοι και οι δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας που έλαβε η Κυβέρνηση κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα

Πρώτον

Η συνέχιση ενίσχυσης πληττομένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως και η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας μέσω του ΕΣΠΑ, το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω τραπεζών για πολύ μικρές επιχειρήσεις, το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δεύτερον

Η υλοποίηση μιας συνεχούς δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών.

Τρίτον

Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ άλλων: Αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων και μαρίνων, αποκρατικοποίηση ενεργειακών υποδομών, υλοποίηση Ελληνικού.

Τέταρτον

Η συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ήδη, τα πρώτα δείγματα για επανεκκίνηση της οικονομίας το 2021 είναι ορατά. Ειδικότερα, παρατηρείται: (α) Σημαντική αύξηση των καταθέσεων, περίπου 20 δις ευρώ και ενίσχυση της ζήτησης μέσω της κατανάλωσης. (β) Ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. (γ) Ενίσχυση του οικονομικού κλίματος. (δ) Σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, μια ακόμη σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία είναι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για την διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με το οποίο επιταχύνεται και διευρύνεται η μεταρρύθμιση για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε τομείς του τουρισμού, της Υγείας και των μεταφορών.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η μείωση της φορολογίας. Έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις. Επίσης, η επιπλέον μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων, ο οποίος θα φτάσει το 22% το 2022 για εισοδήματα του 2021, η διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά τρεις μονάδες για το 2022.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση με τον σχεδιασμό του αύριο διορθώνει τις αδικίες του χθες, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και η οικονομία να μπει σε πορεία ανάπτυξης.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα κινητικό σχέδιο για την οικονομία, ώστε να ενισχυθεί ο παραγωγικός τομέας και να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Επίσης, η απορρόφηση των 30,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει μία δυναμική ανάκαμψη και να μπει σε μία μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού του μοντέλου, πράγμα που θα ωφελήσει ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ