Θάνος Παπαπούλης: Το Τάε Κβον Ντο αρχίζει αποκτώντας τη μαύρη ζώνη.

Η αγάπη για το Τάε Κβον Ντο, τον ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής του. Ο Θάνος Παπαπούλης, δάσκαλος και διαιτητής του αθλήματος, μας μιλάει για το Τάε Κβον Ντο, τις αρχές που πρέπει να έχει ένας αθλητής, τους στόχους του και εννοείται για τον αθλητικό σύλλογο ΚΟΑΝ, που έχει δημιουργήσει.

Σε γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και ξέρω την αγάπη και το πάθος που έχεις για το Τάε Κβον Ντο. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το άθλημα, προκειμένου να το αγαπήσουμε και εμείς…

Το Τάε Κβον Ντο, είναι η πιο διαδεδομένη πολεμική τέχνη στον κόσμο και προέρχεται από την Ν.Κορέα. Στα κορεάτικα το (ΤΑΕ) σημαίνει χρησιμοποιώ το πόδι, το (KWON) χρησιμοποιώ το χέρι και το (DO) χρησιμοποιώ το μυαλό. Έτσι εξασκώντας το άθλημα προπονείς σώμα και πνεύμα. Από το 2000 είναι ολυμπιακό άθλημα που μας έχει χαρίσει πολλά μετάλλια στην Ελλάδα (Μιχάλης Μουρούτσος, Ελισάβετ Μυστακίδου, Aλέξανδρος Νικολαΐδης) αλλά μέχρι και πρόσφατα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με τον Απόστολο Τεληκωστόγλου και στην ολυμπιάδα Νέων με την Φανή Τζέλη. Οι αρχές και ο σκοπός του Τάε Κβον Ντο είναι η ευγένεια, η ακεραιότητα, η επιμονή, ο αυτοέλεγχος και το ακατάβλητο πνεύμα. Τηρώντας και εφαρμόζοντας τις παραπάνω αρχές έρχεται και η αγάπη αλλά και η επιτυχία σε αυτήν την υπέροχη τέχνη.

Από τι ηλικία μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν και ως τι ηλικία προτείνεται;

Από την ηλικία των 4 ετών ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει σε τμήματα που σκοπό έχουν την ανάπτυξη της αντίληψης, δουλεύοντας επάνω σε δεξιότητες όπως η ισορροπία, ο συγχρονισμός κινήσεων. Μέσα από διάφορα παιχνίδια-ασκήσεις προσπαθούμε να τραβήξουμε την προσοχή τους αλλά και να κρατήσουμε το ενδιαφέρον τους. Ηλικιακό όριο δεν υπάρχει. Ο κάθε ασκούμενος εξετάζεται ξεχωριστά από τον προπονητή, ανάλογα με την κατάστασή του.

Είναι άθλημα που απευθύνεται τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια;

Σίγουρα. Το κάθε παιδί ανεξάρτητα από το φύλο ή τη σωματική διάπλαση μπορεί να ασχοληθεί με το Τάε Κβον Ντο. Μάλιστα θα έλεγα ότι τα κορίτσια έχουν ένα πλεονέκτημα, λόγω σωματικής κατασκευής (λεκάνη) σε σχέση με τα αγόρια, χωρίς φυσικά αυτό να είναι κανόνας.

Τι κερδίζει ένα παιδί με την ενασχόληση του αθλήματος;

Τα οφέλη ενός παιδιού πέρα από τα σωματικά γυμνάζοντας το σώμα του, είναι ότι καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, την πειθαρχία, τον αυτοσεβασμό, την ψυχοσωματική ισορροπία, και γενικά διαμορφώνει ένα χαρακτήρα με υψηλές αξίες που γίνονται τρόπος ζωής. Επίσης, διακριθέντες αθλητές βοηθούνται παίρνοντας μόρια για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Είναι επικίνδυνο άθλημα το Τάε Κβον Ντο; Μπορεί κάποιος να τραυματιστεί σοβαρά κάνοντας προπόνηση;

Όχι. Είναι ένα άθλημα που απεχθάνεται τη βία και πουθενά δεν την προάγει.
Οι μαθητές την περισσότερη ώρα διδάσκονται τεχνικές πάνω σε προπονητικά μέσα (στόχους-ασπίδες-ομοιώματα) και όταν έρθει η ώρα της σωματικής επαφής, φορούν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό σε όλο το σώμα (κεφάλι-σώμα-χέρια-πόδια-ευαίσθητη περιοχή). Εδώ και 25 χρόνια που ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα δεν έχει καταγραφεί παγκοσμίως σοβαρός τραυματισμός αθλητή. Άλλωστε στο αγωνιστικό Τάε Κβον Ντο, ο σκοπός μέσα στον αγώνα είναι η συλλογή πόντων (σημεία) από τον αντίπαλο και όχι η εξουδετέρωσή του (ΝΟΚ-ΑΟΥΤ).

Ποιο είναι το πρώτο μάθημα που διδάσκεις σε έναν καινούργιο μαθητή;

Το πρώτο μάθημα είναι ο σεβασμός. Μπαίνοντας στην αίθουσα προπόνησης χαιρετάει (υποκλίνεται) στους συναθλητές του, στον δάσκαλο, στον χώρο όπου θα προπονείται. Μαθαίνει να κάθεται σε γραμμές και να υποκλίνεται με την εντολή του δασκάλου. Πάντα το Τάε Κβον Ντο ξεκινάει με υπόκλιση του δασκάλου στους μαθητές και το αντίστροφο. Αυτή είναι κατά βάθος και η φιλοσοφία, η ουσία του Τάε Κβον Ντο. Ο σεβασμός!

Γνωρίζω ότι είσαι και διαιτητής στο άθλημα. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό…

Τα τελευταία 5 χρόνια έχω ενταχθεί στην ΕΛ.Ο.Τ (Ελληνική Ομοσπονδία
Τάε Κβον Ντο) ως διαιτητής αγωνιστικού και τεχνικού Τάε Κβον Ντο. Ανήκω στο σώμα διαιτητών της Ε.ΤΑ.Β.Ε (Ένωση Τάε Κβον Ντο Βορείου Ελλάδος) με σκοπό να υπηρετήσω το άθλημα και να προσφέρω τα μέγιστα σε αυτό, μέσα από τη συμμετοχή μου στους αγώνες. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, γνωρίζοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε πανελλήνιους και διεθνείς διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σίγουρα με βοήθησε να γίνω καλύτερος στο άθλημα που αγαπάω.

Τα μαθήματα του συλλόγου γίνονται στην Αγιά. Πως έγινε το ξεκίνημα στην περιοχή και ποιος είναι ο στόχος;

Τον Μάιο του 2017, μετά από επαφή με τους ανθρώπους του δήμου Αγιάς, ξεκινήσαμε μαθήματα στο κλειστό του γυμνασίου Αγιάς. Την ίδια χρονιά μετά από κάλεσμα του μορφωτικού συλλόγου ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ ΑΓΙΑΣ, δημιουργήθηκε τμήμα και σε εκείνη την περιοχή, όπου τα παιδιά από τις γύρω περιοχές δώσανε το παρόν από την πρώτη κιόλας μέρα. Σκοπός μας, είναι η ανάδειξη και η γνωριμία με το άθλημα σε περιοχές όπου οι επιλογές των παιδιών είναι περιορισμένες. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ο Αθλητικός σύλλογος “KOAN” ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΑΓΙΑΣ.

Αποκτώντας την μαύρη ζώνη τελειώνει και η εκπαίδευση του αθλητή;

Κατηγορηματικά όχι. Αποκτώντας τη μαύρη ζώνη έχεις ολοκληρώσει ένα κύκλο 5-6 χρόνων στο άθλημα, όπου μπαίνεις πλέον στο “πανεπιστήμιο” για να συνεχίσεις να είσαι μελετητής της τέχνης. Βοηθάς τον δάσκαλο στα μαθήματά του, είσαι παράδειγμα για τους καινούργιους μαθητές. Η μαύρη ζώνη είναι η επιβράβευση τεχνικών δεξιοτήτων και γίνεται αυτόματα η αρχή αναζήτησης ενός νέου τρόπου ζωής. Υπάρχει μια έκφραση που λέμε: Το Τάε Κβον Ντο αρχίζει αποκτώντας τη μαύρη ζώνη.

Ποια τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου, αλλά και ο προσωπικός σου στόχος ως δάσκαλος του Τάε Κβον Ντο;

Φέτος ξεκινάμε την 3η χρόνια λειτουργίας και θα ήθελα μετά από 10-15 χρόνια να μου πάρεις πάλι συνέντευξη και να συζητάμε για τον σύλλογο του ΚΟΑΝ. Αυτά είναι τα μελλοντικά σχέδια μου. Η διάρκεια στο άθλημα που υπηρετώ. Τώρα ο προσωπικός μου στόχος… Σίγουρα θα ήθελα να δω μαθητές μου να διακρίνονται σε αγωνιστικό επίπεδο και όχι μόνο. Αλλά ο μεγαλύτερος από όλους θα είναι εάν τωρινοί μου μαθητές συνεχίζουν να προπονούνται μετά από πολλά χρόνια. Τότε θα ξέρω ότι έχω πετύχει να τους μεταβιβάσω την αγάπη μου και το πάθος μου για το άθλημα, διότι το Τάε Κβον Ντο είναι τρόπος ζωής, όχι μόνο άθλησης…

Ως επίλογο στην κουβέντα μας, θα ήθελα εσύ να μας πεις κάποιες σκέψεις ή ό,τι άλλο θεωρείς σημαντικό που θα ήθελες να αναφέρεις…

Θα ήθελα να αναφερθώ στην προσθήκη ενός καινούργιου συνεργάτη στο σύλλογο, του Αλέξανδρου Κυροπούλου, που θεωρώ ότι θα βοηθήσει τον σύλλογο στην πορεία που έχει χαράξει. Επίσης, να ευχαριστήσω τους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, για την υποστήριξη όλον αυτόν τον καιρό. Τέλος, πάνω από όλα να ευχαριστήσω τον δάσκαλό μου Αποστόλη Ιακωβάκη και τον σύλλογο του Α.Σ Λάρισας ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, για τη συνεργασία και την καθοδήγηση από την 1η ημέρα μέχρι και σήμερα. Είναι ο άνθρωπος που με ώθησε να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και θα τον ευγνωμονώ πάντα γι’ αυτό.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ