Κώστας Μπλιζιώτης: Κάνοντας parkour μαθαίνεις να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο στη ζωή σου

Parkour… Γαλλικής καταγωγής και τέχνη της φυγής. Καθιερώθηκε από τον David Belle τη δεκαετία του ’80. Εμπνευστής των parkour είναι ο Βιετναμέζος στρατιώτης Raymond Belle, πατέρας και μέντορας του Bavid Belle. Εμείς καταφέραμε να βρούμε τους δικούς μας αθλητές parkour και με πολύ χαρά δέχθηκαν να μας αποκαλύψουν τα μυστικά της τέχνης αλλά και να μας εντυπωσιάσουν  με την επίδειξη που έγινε στο κέντρο της πόλης. Στην επίδειξη συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Μπλιζιώτης, Ο Κοσμάς Καφφές και ο Τζόναθαν Χουλιάρος.

Μιλήστε μου για το παρκούρ…

Το παρκούρ, γνωστό και ως Τέχνη της Κίνησης, είναι μιας Γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Το παρκούρ καθιερώθηκε από τον David Belle τη δεκαετία του ’80, και ως γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, ένα προάστιο του Παρισιού της Γαλλίας.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο άθλημα;

Βλέπαμε video στο youtube από τον δημιουργό του παρκούρ David Belle και εντυπωσιαστήκαμε επειδή ήταν κάτι διαφορετικό.

Πείτε μου τις δυσκολίες…

Η αλήθεια είναι ότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι κάτι επικίνδυνο και συγχρόνως δύσκολο, όμως αυτό δεν ισχύει. Προφανώς όπως όλα τα αθλήματα έτσι και το parkour έχει ένα βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας αλλά εν τέλει είναι θέμα σκληρής και συνεχούς προπόνησης ενώ ταυτόχρονα απαιτεί και ένα σημαντικό ποσοστό ικανοτήτων, καθώς απαιτεί χαρακτηριστικά όπως η ευλυγισία, η ευκινησία και η εκρηκτικότητα.

Μου είπατε πως διδάσκετε το συγκεκριμένο άθλημα…

Ναι, διδάσκουμε σε σχολές στα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Είναι κάτι που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και πάει αρκετά καλά.

Υπάρχει απήχηση από τα νέα παιδιά;

Ναι μεγάλη.Τo μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που ξεκινάει parkour είναι συνήθως σε αρκετά μικρή ηλικία, καθώς το άθλημα είναι διαφορετικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό, γεγονός που ελκύει ένα μικρό παιδί. Επίσης, όπως είναι γνωστό, τα μικρά παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του φόβου, και δε διστάζουν να δοκιμάζουν οτιδήποτε το διαφορετικό όσο τρομακτικό και να φαίνεται.

Συμμετέχουν κορίτσια;

Ναι, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα αγόρια, καθώς το parkour είναι ένα αρκετά δύσκολο άθλημα που απαιτεί μυική δύναμη και ιδιαίτερα στα πόδια, κάτι στο οποίο συνήθως τα κορίτσια υστερούν. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες εξαιρέσεις γυναικών που έχουν φτάσει σε αρκετά καλό επίπεδο. Πάλι, όμως, δε συγκρίνονται με τους καλύτερους άντρες αθλητές.

Ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια ποιες σκέψεις υπήρχαν στο πίσω μέρος του μυαλού σας;

Ξεκινήσαμε από ενθουσιασμό επειδή βλέπαμε βίντεο στο ίντερνετ. Όσο περνούσε ο καιρός, σκεφτόμασταν πώς θα εξελίξουμε τα όσα βλέπουμε και πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν περιμέναμε ποτέ να φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο γιατί, η αλήθεια είναι, ότι πριν ξεκινήσεις να προπονείσαι πάνω στο parkour, τα περισσότερα σου φαίνονται ακατόρθωτα.

Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σας;

Ναι βλέπεις τα πάντα γύρω σου εντελώς διαφορετικά. Δηλαδή, όταν βλέπουμε ένα αντικείμενο, αμέσως σκεφτόμαστε «Τι flip μπορώ να κάνω πάνω από αυτό;». Επίσης το parkour σε βοηθάει να ξεπεράσεις τους φόβους σου σε αρκετά μεγάλο βαθμό και νιώθεις ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αυτό είναι ίσως και μια αναπαράσταση της καθημερινής ζωής, δηλαδή, όπως θα προσπαθήσεις να περάσεις ένα εμπόδιο κάνοντας parkour, έτσι θα προσπαθήσεις να ξεπεράσεις και τα εμπόδια της ζωής σου.

Τελικά γιατί το κάνετε; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο κύριος λόγος που το κάνουμε, είναι επειδή μας αρέσει πολύ. Οι στόχοι μας είναι, να γινόμαστε όσο καλύτεροι γίνεται μέρα με τη μέρα.

Είχατε συμμετοχή στο ‘Ελλάδα έχεις ταλέντο’. Τι αποκομίσατε;

Ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχουμε ζήσει. Το parkour με αυτόν τον τρόπο απέκτησε περισσότερη αναγνώριση στο ελληνικό κοινό και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα αναγνωριστήκαμε και εμείς σαν ομάδα και ανοίχτηκε ο δρόμος για πολλές δουλειές (show,διαφημίσεις κλπ).

Το parkour έχει κατακτήσει το Χόλυγουντ… 

Ναι, πλέον στις ταινίες του Χόλυγουντ συμμετέχουν πολλοί κασκαντέρ, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με το άθλημα και έτσι αντικαθιστούνται πολλές σκηνές στις οποίες σε άλλη περίπτωση θα ήταν αναγκαία η χρήση κάποιου εφέ.

Τι πρέπει να έχει κάποιος ώστε να ασχοληθεί με το parkour;

Το parkour απαιτεί σωματική δύναμη, κυρίως στα πόδια αλλά και σε όλο το σώμα, όπως επίσης χρειάζεται και ευλυγισία. Εκτός από τις σωματικές ικανότητες όμως, απαιτεί πολύ σκληρή προπόνηση και θέληση, όπως εξάλλου όλα τα αθλήματα, αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη, στο parkour παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το να το έχει μέσα του το άτομο που το κάνει. Γενικότερα, είναι ένα σωρό πράγματα που πρέπει να προπονήσεις για να «νιώσεις»το parkour, πάρα να προσπαθήσεις να το εξηγήσεις.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

Φωτογραφίες: Άγγελος Μιχαλόπουλος {instagram: angelo.visuals} 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ