Στρατηγική εξόδου από την κρίση

Η οικονομία της πατρίδας μας έχει εισέλθει σε πορεία κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, της παρατεταμένης έντασης με την Τουρκία, των διαρθρωτικών προβλημάτων και του μεγάλου χρέους που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Επιβάλλεται η χώρα μας να βγει από αυτή την πολλαπλή δοκιμασία και ταυτόχρονα να προετοιμαστεί καταλλήλως για την επιβαλλόμενη ανόρθωση και ανοικοδόμηση της. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις κυρίως στην οικονομία. Οι μεγάλες αλλαγές ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι σώζουν γιατί εξοπλίζουν και δυναμώνουν τη χώρα μας.

Ύφεση αντί για ανάπτυξη

Δυστυχώς, για το 2021, λόγω της έξαρσης της πανδημίας που αναμένεται, θα έχουμε ύφεση αντί για ανάπτυξη. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στη λήψη εκτεταμένων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις την οικονομία. Πρέπει συνεπώς να ληφθούν μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί μία στρατηγική έξοδος από την κρίση. Ιδιαίτερα μέτρα να ληφθούν σε αντιπροσωπευτικούς τομείς που επηρέασε η πανδημία: στη βιομηχανία, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην διακίνηση των αγαθών, στην λειτουργία του λιανεμπορίου, στο ρόλο της δημόσιας διακυβέρνησης και στον αντίκτυπο στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα, ειδικά στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θεωρώ ότι πρέπει να ληφθούν τα κάτωθι μέτρα:

Πρώτον

Παροχή οικονομικών κινήτρων για την επανέναρξη της βιομηχανίας.

Δεύτερον

Παροχή κινήτρων οικονομικών για την ενσωμάτωση εξειδικευμένου προσωπικού στη διαδικασία παραγωγής για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.

Τρίτον

Την άμεση ανταπόκριση σε εναλλακτικές παραγωγές που μπορεί να είναι απαραίτητες σε περίοδο κρίσης, π.χ. παραγωγή μασκών.

Τέταρτον

Προετοιμασία για ταχύτερη μετάβαση στη νέα εποχή της Βιομηχανίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Πέμπτον

Η μεγάλη αύξηση στις e-αγορές που ήλθε και θα μείνει αναδεικνύει πως οι επιχειρήσεις χρειάζεται να βελτιώσουν την απευθείας παράδοση στον καταναλωτή με άλλους τρόπους πέρα από τις υπηρεσίες courier.

Έκτον

Ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου για διευκόλυνση επενδύσεων στον κλάδο των logistics.

Έβδομον

Απαιτείται, λόγω της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου, ένας ψηφιακός μετασχηματισμός του λιανεμπορίου. Να επιστρατευτούν η τεχνολογία και τα social media, ώστε η επικοινωνία πελάτη-λιανέμπορου να μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.

Όγδοον

Να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου τουριστικού κλάδου. Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που σήκωσε στις πλάτες του την ελληνική οικονομία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Είναι σημαντικό πάντως ότι καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, που επιβαρύνει εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Οι κατηγορίες αυτές των φορολογούμενων είδαν τα εισοδήματα τους να περιορίζονται πάρα πολύ κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επίσης, είναι θετικό ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα διαθέσει 13 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Business Innovation Greece, που ανήκει στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου. Ενισχύεται έτσι η καινοτομία.

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές

Επίσης είναι σημαντικό για την στήριξη και ανόρθωση της οικονομίας για να βγει από την κρίση ότι επανεκκινούν μεγάλα έργα. Ο γίγαντας των κατασκευών «ξυπνάει» μετά την συρρίκνωση κατά την δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε τα μεγάλα έργα. Το πρώτο μεγάλο έργο ξεκίνησε με την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, μια επένδυση ύψους 480 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο μεγάλο έργο είναι η πρώτη φάση του Ελληνικού με επένδυση να φτάνει τα 2 δις ευρώ και το τρίτο η Γραμμή 4 του μετρό, προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ. Οι τρεις αυτές επενδύσεις θα δημιουργήσουν άμεσες θέσεις εργασίας, αλλά θα τροφοδοτήσουν και ένα ευρύ οικονομικό σύστημα επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων για μελέτες, επιμέρους εργασίες, πρώτες ύλες, εξοπλισμό. Με τα έργα θα αυξηθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην ανασύνταξη και ανασυγκρότηση της οικονομίας της. Για το λόγο αυτό χρειάζεται η εφαρμογή μιας συντεταγμένης στρατηγικής εξόδου από την τριπλή κρίση.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ