Στον αγώνα για το κρύψιμο των συναισθημάτων!

Ένα συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, είναι να πληγωνόμαστε από τους ανθρώπους. Το χειρότερο βέβαια είναι όταν πληγωνόμαστε από τους δικούς μας ανθρώπους.

Σίγουρα πολλές φορές προδόθηκες από τους φίλους, τους γνωστούς σου ή από κάποια ερωτική σχέση και αποφάσισες να μην ανοιχτείς ξανά συναισθηματικά! Ορκίστηκες στον εαυτό σου ότι την επόμενη φορά θα περιμένεις από τον άλλον να εκδηλώσει τα συναισθήματά του πρώτος και έπειτα -ίσως- να εκδηλωθείς κι εσύ! Ωστόσο σχεδόν κάθε φορά κάνεις το αντίθετο. Κι έπειτα νιώθεις αδύναμος, ανίκανος να τηρήσεις τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου και φοβάσαι ότι δε θα είσαι ποτέ όσο δυναμικός θα ήθελες.

Από την άλλη, όταν εύχεσαι και σου υπόσχεσαι να κρύβεις τα συναισθήματά σου τι περιμένεις; Να γίνεις πιο δυνατός, ή να γίνεις αναίσθητος ώστε να μην πληγωθείς όταν ο άλλος φύγει; Εκπαιδεύεσαι στο να κρύψιμο των συναισθημάτων σου και στις τεχνικές προσποίησης ώστε να μην επηρεάζεσαι από τα συναισθήματα των γύρω σου και τη γνώμη τους για εσένα.

Όμως κάθε φορά που προσπαθείς να κρύψεις όσα νιώθεις για να μην πληγωθείς και αποφασίζεις να κρύβεσαι από τον κόσμο των συναισθημάτων να θυμάσαι πως υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που δε θυμάται πώς είναι να νιώθεις, να αγαπάς, να ερωτεύεσαι… Πολύς κόσμος έχει χάσει αυτήν την ικανότητα.

Σκέφτεσαι πόσο τυχερός θα είναι γιατί δε θα πονάει! Επέτρεψέ μου να σου πω ότι πονάει περισσότερο να μη νιώθεις. Πονάει περισσότερο να είσαι άδειος! Θέλει μεγαλείο ψυχής να ερωτεύεσαι, να αγαπάς και γενικότερα να νιώθεις. Όσοι μπορούν να νιώσουν το οποιοδήποτε συναίσθημα (θετικό ή αρνητικό) είναι ευλογημένοι με την πιο όμορφη δύναμη. Το συναίσθημα απαιτεί ψυχή και η ψυχή είναι αρετή και όλα αυτά δίνουν νόημα στη ζωή σου! Αλλά η ζωή για να υφίσταται πρέπει να ‘ναι γεμάτη. Γεμάτη από πόνο, γέλιο, δάκρυ και όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός.

Συνεπώς, κάθε φορά που οι άνθρωποι σε απογοητεύουν γιάτρεψε τις πληγές σου, κοίταξε στον καθρέφτη τον εαυτό σου και γίνε ξανά ο πιο γεμάτος άνθρωπος. Να μην ξεχνάς πως το να πονάς σου δίνει τη δυνατότητα να γιατρευτείς και αυτό με τη σειρά του σου δίνει τη δυνατότητα να ξανανιώσεις. Πιο δυνατά, πιο ουσιαστικά, πιο απελευθερωτικά! Μέχρι να μη σε νοιάζει πια αν πληγωθείς!

~Γεωργία Καγιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ