Σπύρος Σκιαδάς: Ο μοντελισμός είναι το καταφύγιό μου…!

Μοντελισμός… Εξασκεί και καλλιεργεί το μυαλό, προσφέρει ιστορικές γνώσεις μέσω της συλλογής στοιχείων από διάφορες εποχές. Δοκιμάζει την υπομονή και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μας. Έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’50, το ξύλο ήταν συνηθέστερο υλικό για τις κατασκευές. Σήμερα, τη θέση του έχει πάρει το πλαστικό και στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων με θέματα της αρέσκεια σας και για όλα τα βαλάντια… Είχα τη χαρά να γνωρίσω και να φιλοξενώ σήμερα τον καλλιτέχνη στο είδος, Σπύρο Σκιαδά. Μας ταξιδεύει σε εποχές πολλών ταχυτήτων, σ’ ένα δικό του κόσμο, σε μια συλλογή που θα θέλαμε οι περισσότεροι στην κατοχή μας.

Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με τον μοντελισμό;

Ο μοντελισμός για μένα είναι η αγάπη για το αυτοκίνητο, είναι το καταφύγιο μου μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά. Με ηρεμεί, μπορώ να μπω στο δωμάτιο και να κάτσω εκεί για ώρες. Όλα τα στάδια που έχει ένα μοντέλο από την αρχή ως το τέλος, το αποτέλεσμα, η δημιουργία ενός κομματιού, είναι αυτά που σου δίνουν την ευχαρίστηση και όταν πια παίρνει τη θέση του στη βιτρίνα απλά το θαυμάζεις. Υπάρχουν πολλά είδη μοντελισμού… Καράβια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, στρατιώτες,  κάθε κομμάτι έχει της δυσκολίες του αλλά με υπομονή πιστεύω, πάντα το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει!

Τι ακριβώς είναι ο μοντελισμός;

Ο μοντελισμός αν το σκεφτείς σε ευρεία κλίμακα, γιατί όταν μιλάμε για μοντελισμό μιλάμε σε κλίμακες, είναι η μικρογραφία της ζωής και της τεχνολογίας, το πώς έχει εξελιχθεί ο άνθρωπος τεχνολογικά από το τότε έως το σήμερα. Η δική μου συλλογή είναι το παγκόσμιο Rally ή αλλιώς WRC από το 1955 έως το σήμερα.  Κάθε μοντέλο έχει τη δική του σφραγίδα της χρονιάς που αγωνιζόταν, οι διαστάσεις στα μοντέλα ξεκινάνε από 1/48 και φτάνουν στο 1/5 όπου εκεί ξεφεύγουν σε τιμή και λεπτομέρεια…

Πόσα χρόνια ασχολείσαι; 

Ξεκίνησα τον μοντελισμό το 1998 τυχαία, έχοντας βέβαια το μικρόβιο για το αυτοκίνητο μέσα μου, όταν περνώντας από μια βιτρίνα ενός μαγαζιού είδα ένα αυτοκίνητο που μου άρεσε πολύ, μπήκα το πήρα και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι. Με τον καιρό έφερε το ένα το άλλο και δημιούργησα την συλλογή που έχω τώρα…

Είναι ακριβό χόμπι; 

Σαν χόμπι τα τελευταία 3 χρόνια έχει ξεφύγει λίγο στις τιμές, γιατί πια όλο και πιο πολύς κόσμος ασχολείται και, όταν υπάρχει ζήτηση οι τιμές ανεβαίνουν. Αν θες ένα απλό μοντέλο με 45€ μπορείς να το αποκτήσεις, αν θες τώρα κάτι πιο εξειδικευμένο με πιο πολύ λεπτομέρεια, οι τιμές ξεφεύγουν από 200€ έως και 15000€. Είναι αναλόγως τι ποσό θέλεις να διαθέσεις και πόσο το θέλεις το μοντέλο. 

Χρειάζεται υπομονή, δεξιοτεχνία, μεράκι και χρόνος για ένα μοντέλο…

Για να ασχοληθείς με τον μοντελισμό σίγουρα πρέπει να έχεις πολύ υπομονή, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, να είσαι δημιουργικός και να έχεις φαντασία. Υπάρχουν στιγμές όπου ένα χρώμα σε ένα μοντέλο να μην σου στρώνει σωστά γιατί μπορεί να έχεις κάνει λάθος κάποια διαδικασία πριν και να χρειαστεί να τα ξανακάνεις όλα από την αρχή. Αυτό χρειάζεται υπομονή… Πρέπει να έχεις τα σωστά εργαλεία και τις γνώσεις τις οποίες αποκτάς με τον καιρό, αφού πρώτα έχεις καταστρέψει 2 με 3 μοντέλα. Είναι ένα χόμπι που ακονίζεις το μυαλό σου, είναι κάτι δημιουργικό, είναι η ευχαρίστηση  και η χαρά παράλληλα που παίρνεις όταν πια κρατάς στα χέρια σου το τελικό αποτέλεσμα, είναι αγάπη για το αυτοκίνητο! Τώρα όσο για τον χρόνο που χρειάζεται ένα μοντέλο για να φτιαχτεί, είναι αναλόγως το πώς θα το κανείς και τι θα του κανείς. Συνήθως εμένα μου παίρνει γύρω στις 20 μέρες.

Πόσα μοντέλα έχεις στην κατοχή σου; 

Έχω 100 μοντέλα!!

Εμείς, ευχόμαστε στον Σπύρο Σκιαδά Καλή Χρονιά, διπλασιάζοντας τα μοντέλα του!!! 

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

Επιμέλεια: Εβελίνα Πρεβέντη 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ