Σιωπή: Μια αξεπέραστη απάντηση

Ένας από τους μεγαλύτερους χρυσούς, μια αξία ανεκτίμητη, μια πάλη με την ίδια τη γλώσσα, ένα κενό μέσα στο τόσο βουητό που μπορεί να σε τρομοκρατήσει, μια στρωμένη απάντηση που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις… Η σιώπη. 

Μια σκληρή μορφή ομιλίας που καταφέρνει να πει τα πιο έξυπνα λόγια, να φιλοσοφήσει, να επιχειρηματολογήσει, να κριτικάρει, να περιφρονήσει. Είναι δύναμη, πολυσήμαντη και υψηλή ακόμη και μπροστά σε μια πολύ ευγενική ευγλωττία. Η σιωπή είναι μυστήρια, καταφέρνοντας παράλληλα να σου λύσει όλες σου τις απορίες. Έχει μαεστρία, καθώς οι απαντήσεις που χαρίζει είναι κοφτές, κρύες, μετρημένες. Κάποιοι την τρέμουν, άλλοι πάλι την εκμεταλλεύονται και υπάρχουν και εκείνοι που χάνονται μέσα στη μαγεία της!

Να ξέρεις να σιωπάς. Να επικοινωνείς χωρίς να χρειάζεται να πεις κάτι. Να επικοινωνείς με τα μάτια που είναι τα μοναδικά τα οποία λένε την αλήθεια. Να ξέρεις να σιωπάς την ώρα που χρειάζεται να σιωπήσεις. Η σωστή σιωπή στη σωστή στιγμή αποτελεί τον γνησιότατο έπαινο για κάθε άνθρωπο. Είναι ευλογημένη. Μέσα της θα μάθεις πως μεγαλύτερη ουσία έχουν αυτά που δε χρειάζεται να αποκριθείς, εκείνα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά μόνο με τη γλώσσα του σώματος. 

Η σιωπή κάνει θόρυβο. Είναι ρίσκο. Μια ακαταλαβίστικη έννοια που μπορεί με ευκολία να δώσει ένα τέλος, να παρερμηνεύσει. να υπεραπλουστεύσει, να μπερδέψει. Ξέρει να τα τεντώνει όλα, να προκαλεί αμηχανία, να σε γεμίζει ευτυχία. Είναι αυστηρή, τολμηρή, συνετή και ξέρει πολλές φορές να κρατάει το όνειρο πιο ενεργό. Γιατί, όταν σιωπάς δεν μπορεί κανείς να παρεμποδίσει τα σχέδιά σου. 

Μια δύναμη που σίγουρα πρέπει να την έχεις σύμμαχό σου. Γιατί μόνον τότε καταλαβαίνεις τη σημασία και την αξία των λέξεων. 

-Όχι δεν ξέρουμε ακόμη τη σημασία των λέξεων… Γι’ αυτό τολμούμε κάποιες να τις λέμε με τόση ευκολία.- 

~Εβελίνα Πρεβέντη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ