Σήμερα μαγειρεύουμε Spaghetti timbale

Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Υλικά συνταγής

500 γραμμάρια σπαγγέτι Νο 2 ή 3
100 γραμμάρια gouda τριμμένο
100 γραμμάρια σκληρό τυρί τριμμένο
100 γραμμάρια μπέικον
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι
50 γραμμάρια βούτυρο
50 γραμμάρια αλεύρι
500 γραμμάρια γάλα φρέσκο
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε ένα σκεύος με νερό και αλάτι για να βράσουμε το ζυμαρικό μας. Από την ώρα που το νερό βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Σε 6′ λεπτά έχουν βράσει. Κρυώνουμε και σουρώνουμε.

Χωριστά ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ/μορνέ. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το βούτυρο με το αλεύρι. Μόλις λιώσουν τα υλικά ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά, σιγά-σιγά, το γάλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι,το πιπέρι,το μοσχοκάρυδο και το μισό από το σκληρό τυρί το οποίο είναι ήδη τριμμένο. Αφήνουμε να κρυώσει τοποθετώντας επάνω στο κατσαρολάκι μια μεμβράνη έτσι ώστε να μη στεγνώσει η σάλτσα μορνέ.

Έχουμε τριμμένο το σκληρό τυρί και τo gouda, ψιλοκόβουμε και το μπέικον και ανακατεύουμε σε μια μπασίνα όλα μαζί τα υλικά προσθέτοντας το ήδη βρασμένο ζυμαρικό και την έτοιμη σάλτσα μορνέ.
Παίρνουμε ένα τσέρκι ή μια φόρμα για κέικ και αφού βουτυρώσουμε τα τοιχώματα, αδειάζουμε όλα τα υλικά της μπασίνας.
Σε προθερμασμένο φούρνο 190° ( ψήνουμε για 12′-15′ ώσπου να σταθεροποιηθεί και να ψηθεί η σάλτσα μορνέ).
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα φορμαρισμένο το ζυμαρικό μας.

Τα μακαρόνια τιμπάλ είναι μία Ιταλική ιδιαίτερη και επίσημη παρασκευή. Πήρε την ονομασία της από το φορμαρισμένο καλούπι.
Ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας καθώς και για όλες τις εποχές του χρόνου.
Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και σε vegetarian με γέμιση λαχανικών, καθώς και σε vegan, εφόσον αντικαταστήσουμε το γάλα με γάλα καρύδας/ αμυγδάλου/ σόγιας.
Είναι μια έξυπνη ιδέα αξιοποιώντας όμορφα την pasta μας.
Για να διατηρηθεί καλύτερα το σχήμα χρησιμοποιούμε ζυμαρικά χοντροκομμένα, σπαγγέτι για παστίτσιο, πένες, ριγκατόνι κλπ.

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ