Σήμερα μαγειρεύουμε: Αλμυρή Τάρτα

Από την Ελένη ΚουμαντάνουΑντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Υλικά συνταγής

Ζύμη μπριζέ/ Pate brisse

500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
250 gr βούτυρο (όχι λιωμένο)
2 αυγά
30 ml νερό
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα ζάχαρη

Υλικά για γέμιση

120gr κρέμα γάλακτος
2 αυγά
80 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
80 γραμμάρια τυρί gouda
Μια πρέζα αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
60 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση συνταγής

Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το κρύο βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε έως ότου ασπρίσει προσθέτοντας αλάτι και ζάχαρη. Συμπληρώνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αφού χτυπηθούν όλα τα παραπάνω υλικά πολύ καλά συμπληρώνουμε το νερό και το κοσκινισμένο αλεύρι. Μπορούμε προαιρετικά να συμπληρώσουμε και 2-3 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ.

Όταν η ζύμη μας γίνει μια μπάλα την τοποθετούμε σε μεμβράνη και στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας με τη βοήθεια αντικολλητικού χαρτιού και με έναν πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη μας σε λεπτό φύλλο, βάζοντας διαδοχικά χαρτί αντικολλητικό-ζύμη και ξανά χαρτί αντικολλητικό από πάνω έτσι ώστε ανοίγοντάς την να μπορούμε να τη μεταφέρουμε μέσα σε μια ταρτιέρα ή σε τσέρκι.

Έχουμε κάνει σεμιζάρισμα τα τοιχώματα της τάρτας (βούτυρο και αλεύρι). Απλώνουμε την ήδη ανοιχτή ζύμη μας και τρυπάμε με ένα πιρούνι τον πάτο της τάρτας έτσι ώστε να μη φουσκώσει κατά την ώρα του ψησίματος. Μπορούμε να βάλουμε και ένα βάρος επάνω, παράδειγμα αντικολλητικό χαρτί με μια χούφτα όσπρια ή ρύζι άβραστο, τα οποία τα κρατάτε για την επόμενη χρήση τους.

Ψήνουμε σε ήδη προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10 λεπτά, στην ουσία προ ψήνουμε. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με τα όσπρια και έχουμε ήδη ετοιμάσει μια αλμυρή γέμιση, αδειάζοντας το μείγμα μέσα στην τάρτα και ψήνουμε επιπλέον για άλλα 15 λεπτά.

**Η αλμυρή τάρτα έχει και την ονομασία Κις λορέν. Η ζύμη της ονομάζεται Pate brisse. Η τάρτα πρέπει να είναι τραγανή σαν μπισκότο. Απολαμβάνετε όλες τις ώρες της ημέρας από brunch μέχρι και ορεκτικό σε ένα δείπνο. Μπορούμε να τη βρούμε σε αλμυρή εκδοχή και σε γλυκιά. Σκεπαστή ή όχι. Και πρέπει να φαγωθεί το ανώτερο σε τρεις ημέρες διότι μετά η ζύμη από την υγρασία και από τα υγρά της αρχίζει και μαλακώνει, οπότε δεν παραμένει τάρτα!

Καλή σας όρεξη!

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ