Σήμερα μαγειρεύουμε: Μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με τομάτα φούρνου

Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

Υλικά συνταγής

2 τεμάχια μπούτι κοτόπουλο φιλεταρισμένο
100 γραμμάρια σπανάκι
50 γραμμάρια διάφορα τυριά τριμμένα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή, θυμάρι φρέσκο
1 ντομάτα
50 γραμμάρια ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Έχουμε ανοιχτά τα φιλεταρισμένα μπούτια κοτόπουλου τα οποία τα αλείφουμε με μουστάρδα, ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και από τις δυο πλευρές. Έχουμε σοτάρει σε λίγο ελαιόλαδο το σπανάκι μαζί με τα μυρωδικά μας, χωρίς υγρά, βάζοντας ότι τυριά περισσεύουν σε τρίμμα ή σε διάφορα κομμάτια έτσι ώστε να λιώσουν και να γίνει ένα μείγμα μαζί με το σπανάκι.

Αφήνουμε να κρυώσει η γέμισή μας και γεμίζουμε. Από την εξωτερική πλευρά που είναι με την πέτσα από το κοτόπουλο, τυλίγουμε κυλινδρικά και δένουμε με σπάγκο ή πιάνουμε με οδοντογλυφίδες έτσι ώστε να μη μας ανοίξει και φύγει η γέμισή μας.

Επάνω στην εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σε τηγάνι με λίγο λάδι τα σοτάρουμε καλά τα ήδη κλεισμένα φιλέτα μας έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη γέμιση εσωτερικά και να δώσουμε μια κρούστα στο εξωτερικό του.

Κατόπιν, για να είμαστε σίγουροι για το εσωτερικό του ότι έχει ψηθεί, το βάζουμε σε ένα ταψάκι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 10 λεπτά.

Κόβουμε την τομάτα σε ροδέλες, την περνάμε με λίγο λάδι και φρέσκο θυμάρι και τη βάζουμε για 3′ μέσα στο φούρνο για να μαλακώσει.

*Η γέμιση μπορεί να αποτελείται από λαχανικά, κιμά, μυρωδικά, αλλαντικά, τυριά.
*Το κοτόπουλο συνδυάζεται με όλα τα παραπάνω. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με φιλέτο στήθος κοτόπουλο. Ή και γέμιση σε ένα ολόκληρο κοτόπουλο.

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ