Η Ελένη Κουμαντάνου μας μαγειρεύει: Ιταλική σούπα μινεστρόνε

Η Ιταλική σούπα μινεστρόνε είναι ιδανική για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα, πολύ χορταστική και με λίγες θερμίδες, απολαμβάνοντας την όλες τις ώρες της ημέρας είτε για γεύμα το μεσημέρι, είτε για δείπνο το βράδυ, είτε σαν κυρίως, είτε σαν ορεκτικό.

Υλικά συνταγής

1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κορμό σέλερι
2 τεμάχια καρότα
1 πιπεριά πράσινη
120 γραμμάρια κοφτό μακαρονάκι [ή οτιδήποτε άλλο, μικρό σε μέγεθος ζυμαρικό]
2 τεμάχια κολοκυθάκια
2 τεμάχια ντομάτες(τριμμένες)
60 γραμμάρια ελαιόλαδο
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το ελαιόλαδο έχοντας όλα τα λαχανικά στο ίδιο μέγεθος κομμένα [μπρινουάζ], δηλαδή μικρό καρέ έτσι ώστε να βράσουν όλα στον ίδιο χρόνο.

Όταν σοταριστούν ελαφρώς, προσθέτουμε 400 γραμμάρια νερό ή ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

Σε μέτρια θερμοκρασία και αφού προσθέσουμε τα μπαχαρικά μας προσθέτουμε το ζυμαρικό να βράσει για 5′ με 6′ και να πάρει γεύση από τα λαχανικά μας.

Θα μπορούσαμε το ζυμαρικό να το βράσουμε χωριστά και να το ενσωματώσουμε αλλά δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στη γεύση του.

Εάν θέλουμε να είναι ακόμα πιο ρευστή η σούπα μας συμπληρώνουμε παραπάνω υγρά.

Όσο το ζυμαρικό παραμένει μέσα στο υγρό τόσο διογκώνεται και τόσο πάρα βράζει.

Συνοδεύεται με ψωμί ζεστό ή κρουτόν [φρυγανισμένο ψωμί], τριμμένη παρμεζάνα και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη μέσα μπέικον όπως και όσπρια. Είναι μία παχιά Ιταλική σούπα, έχει βάση το ζυμαρικό και τα λαχανικά και πολλές φορές το ρύζι και τα όσπρια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και μία σούπα από την ανακύκλωση των υλικών. Ό,τι λαχανικό και ό,τι ζυμαρικό μας έχει περισσέψει, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία εξίσου σούπα μινεστρόνε.

Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ