Ριζότο γαρίδας με μελάνι σουπιάς

Η Ελένη Κουμαντάνου μας μαγειρεύει…

Υλικά συνταγής

150 γραμμάρια ρύζι arborio

80 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

100 γραμμάρια βούτυρο

50 ml κρασί λευκό

Αλάτι – πιπέρι

Μελάνι σουπιάς

1 τεμάχιο lime

1 κρεμμύδι ξερό

1 κρεμμύδι φρέσκο

Λίγο σκόρδο

3 τεμάχια γαρίδες μεγάλες

100 γραμμάρια ηλιέλαιο

Εκτέλεση συνταγής

Σε κατσαρόλα χαμηλή ρίχνουμε ηλιέλαιο και σοτάρουμε το ρύζι arborio. Συμπληρώνουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και σβήνουμε με λευκό κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, συμπληρώνουμε όσο ρύζι βράζουμε άλλο τόσο αντίστοιχα νερό ή ζωμό προσθέτοντας το σιγά-σιγά να απορροφάει τα υγρά. Αυτή είναι μiα διαδικασία που το ρύζι βράζεται στο 50% στο βρασμό του. Χωριστά σε τηγάνι ρίχνουμε τις γαρίδες που είναι ήδη καθαρισμένες, πλυμένες και αφού αφαιρέσουμε το κέλυφος και το εντεράκι που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη της γαρίδας. Σοτάρουμε, συμπληρώνουμε κρεμμύδι ξερό και φρέσκο, σκόρδο, στη μύτη από το κουτάλι μελάνι σουπιάς και προσθέτουμε το ήδη προ βρασμένο ριζότο μας. Σβήνουμε και εδώ με λίγο λευκό κρασί και χυμό lime, προσθέτοντας υγρά, νερό ή ζωμό για να βράσει το υπόλοιπο ρύζι.
Το ριζότο είναι έτοιμο, όταν ενώ ήδη έχει βράσει καταλαβαίνουμε τον κόκκο του ρυζιού ελαφρώς στο στόμα μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δένουμε με το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύοντας συνεχώς για να δέσει. Σερβίρουμε το ριζότο, τις γαρίδες και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι στον μύλο και zest lime.

  • Το ριζότο είναι ένα φαγητό το οποίο σερβίρεται σαν κυρίως, σαν ορεκτικό και σαν γαρνιτούρα. Ιδανικό για απαιτητικούς ουρανίσκους, συνδυάζεται με όλες τις γεύσεις, με χιλιάδες υλικά και συνοδεύεται συνήθως με λευκό, ξηρό, πλούσιο κρασί.

Ελένη Κουμαντάνου
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων



https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ