Προετοιμασία της οικονομίας για τη νέα εποχή

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια είναι να ανακάμψει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιούργησαν η δεκαετής ελληνική κρίση και οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως είναι η υπερφορολόγηση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται…

Στο αρχικό στάδιο της πανδημίας η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης προστάτευσε κατά το δυνατόν την απασχόληση, τα εργατικά εισοδήματα και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Η οικονομική πολιτική έχει ως στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, μέσα από μέτρα, όπως η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και οι υπεραποσβέσεις σε ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Το νέο πρόγραμμα που στηρίζει την αγορά εργασίας ύψους 345 εκατομ. ευρώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προσφέρει οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους μακροχρόνια άνεργους.

Η Κυβέρνηση προετοιμάζει την οικονομία για τη νέα εποχή μετά τον κορωνοϊό προωθώντας πολιτικές φιλικές προς την μακροχρόνια ανάπτυξη. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει 12 σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνεισφέρουν στην δημιουργία νέου πλούτου μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων.

Αυτόνομο και εξαγωγικό το μοντέλο της χώρας

Απαραίτητο είναι, για να επιτευχθούν οι οικονομικοί αυτοί στόχοι, να προωθηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του Δημοσίου και των αγορών καθώς και σε σημαντικά έργα υποδομής σε ενέργεια, ψηφιακό μετασχηματισμό, συγκοινωνιακά, αντιπλημμυρικά, διαχείριση αποβλήτων. Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να μετασχηματίσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας από εξαρτημένο και εισαγωγικό σε αυτόνομο και εξαγωγικό.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής

Η χώρα μας έχει ανάγκη από υγιείς επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό που θα ενσωματώνει την τεχνολογία και την καινοτομία, ώστε η Ελλάδα να αναβαθμιστεί στην διεθνή αγορά. Προς τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, στις υποδομές, την ενίσχυση της απασχόλησης, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την τεχνολογική αναβάθμιση και την αγροτική οικονομία. Έτσι, η Ελλάδα θα μπορέσει να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής. Να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρ. Ένωσης μας παρέχει την ευκαιρία να επενδύσουμε σε τομείς που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της στρατηγικής μας θέσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούνται οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Θες/νικη που περιλαμβάνουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας όπως: παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. στην μεταφορά και στην εστίαση, μείωση των εισφορών, παράταση των αναστολών, και υπεραποσβέσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα.

Τέλος, είναι αναγκαίο να στηριχθούν κλάδοι που παρουσιάζουν εξωστρέφεια, δημιουργούν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, μπορούν να καινοτομήσουν και να ενσωματώσουν την τεχνολογία στην δραστηριότητα τους. Σημαντικός προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο κλάδος της μεταποίησης που πρέπει να στηριχθεί σημαντικά, όπως και της παραγωγής τροφίμων.

Η κρίση του κορωνοϊού δοκιμάζει την κοινωνία και την οικονομία μας. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως επιταχυντής μακροχρόνιας και περιεκτικής ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται από την Κυβέρνηση η προετοιμασία για την νέα και καλύτερη εποχή.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ