Ποια είναι τα οφέλη του διαλογισμού;

Ο διαλογισμός αφορά μια εξάσκηση σώματος και νου η οποία έχει ως στόχο την αποκλειστική νοητική εστίαση σε ένα αντικείμενο και επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα αυτού που διαλογίζεται.

Τα οφέλη από τον διαλογισμό είναι σημαντικά:

Μειώνει το ρυθμό της αναπνοής, επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και αυξάνει την ικανότητα να χαλαρώσουμε.

Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την αντοχή σε ασκήσεις στους καρδιολογικά πάσχοντες.

Επιτρέπει στα άτομα να φθάσουν σε βαθύτερο επίπεδο χαλάρωσης και μειώνει τις κρίσεις άγχους.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα έδειξε ότι ο διαλογισμός αυξάνει τη δραστηριότητα των φυσικών αμυντικών οργανισμών του σώματος, που σκοτώνουν βακτήρια και καρκινικά κύτταρα.

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την παραγωγή σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, την αϋπνία και τους πονοκεφάλους.

Αρκετός κόσμος πιστεύει ότι για τον διαλογισμό χρειάζονται πολλές ώρες, όμως κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα του περιορισμένου χρόνου, δεν είναι εύκολο. Αν ξεκινάτε τώρα τον διαλογισμό και έχετε ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα, δέκα λεπτά την ημέρα είναι μια καλή και ουσιαστική αρχή.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην νιώσετε άνετα κατά την εξάσκησή σας στον διαλογισμό στην αρχή. Μπορεί να νιώσετε βαρεμάρα, αποθάρρυνση ή ακόμα και θυμό. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα, να τα αναγνωρίσετε ως μέρος της ανθρώπινης φύσης και να καταλάβετε ότι όλοι όσοι κάνουν διαλογισμό, κάποια στιγμή ένιωσαν κάτι αντίστοιχο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν θα δείτε στην πραγματικότητα τα οφέλη από τον διαλογισμό αν δεν δεσμευτείτε στην εξάσκησή του σε σταθερή βάση.

Επειδή όμως η απόκτηση μιας νέας συνήθειας είναι δύσκολη υπόθεση, βάλτε για αρχή στόχο να «κολλήσετε» τον διαλογισμό σε μια ήδη υπάρχουσα συνήθεια. Για παράδειγμα, πάτε κάθε πρωί για τρέξιμο; Δοκιμάστε να εντάξετε μετά την προπόνησή σας μερικά λεπτά διαλογισμού. Κάνετε τα απογεύματα pilates; Διαθέστε μερικά λεπτά όταν γυρίσετε σπίτι για διαλογισμό.

Μπορείτε να τα καταφέρετε!

Πηγή: https://www.in2life.gr

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ