Παραδοσιακό Χουνκιάρ μπεγιεντί από την Πόλη

Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει Χουνκιάρ μπεγιεντί, ένα πολίτικο πιάτο που εμπεριέχει πουρέ μελιτζάνας με μοσχάρι κοκκινιστό, κοτόπουλο ή και κροκέτες οσπρίων. Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και η προτίμηση είναι στο χέρι σας!

Υλικά συνταγής

5 τεμάχια μελιτζάνες
50 γραμμάρια βούτυρο
50 γραμμάρια αλεύρι
450 γραμμάρια γάλα
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
80 γραμμάρια σκληρό τυρί (τριμμένο)
Αλάτι / πιπέρι / μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε και τις καίτε/ψήνετε κατ’ ευθείαν σε μάτι κουζίνας ή υγραερίου, ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν και να πάρουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Ειδάλλως στο φούρνο στους 200°C. Είναι σημαντικό να μαραθούν ώστε να μπορούν να βγάλουν τα υγρά τους.

Τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά αφαιρείτε όλο το δέρμα τους ώστε να μείνει μόνον η σάρκα.

Αφαιρείτε απ’ τη σάρκα τα πολλά σπόρια και στη συνέχεια με μαχαίρι τις ψιλοκόβετε σε μικρά κομματάκια.

Σε κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Βάζετε στο χαμηλό και αρχίζετε να προσθέτετε αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα.

Το μίγμα αυξάνεται και γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα μπεσαμέλ, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.

Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και ανακατεύετε καλά. Στο τελείωμα ρίχνετε και το τριμμένο τυρί.

Καλή μας Απόλαυση!

https://toperiodikomou.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ