Οι ταμπέλες είναι για τους ανασφαλείς!

Η ζωή και η καθημερινότητά μας είναι γεμάτες από ταμπέλες. Ταμπέλες για το ποιοι είμαστε, πού πάμε, από που ερχόμαστε, τι είδους σχέσεις έχουμε. Ο κόσμος ολόκληρος είναι φτιαγμένος με ταμπέλες. Από το γαλαξία που έχει το δικό του όνομα και κάθε πλανήτη με το δικό του, τα στοιχεία της φύσης και τις ενώσεις του, μέχρι και στο «μικρόκοσμο» που ζούμε εμείς, οι ταμπέλες βρίσκονται σε πληθώρα.

Κι όταν μιλάμε για δρόμους και τοποθεσίες οι ταμπέλες μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Όμως αν και σαν ανθρώπους οι ταμπέλες απλοποιούν τη ζωή μας, είναι καλό να τις χρησιμοποιούμε σε κάθε πτυχή της; Όταν μιλάμε για ανθρώπινες αξίες και ιδανικά, για προτιμήσεις και προσανατολισμούς, ακόμα και για σχέσεις, οι διαθέσιμες ταμπέλες δεν είναι πάντοτε αρκετές. Και κάθε φορά που κάποιος ή κάποιοι εφευρίσκουν τη δική τους ταμπέλα που τους προσδιορίζει απόλυτα, όλοι τους χαρακτηρίζουν αντιδραστικούς και ανασφαλείς.

Ποιος είπε ότι οι γνωστές και διαθέσιμες ταμπέλες είναι αρκετές και πόσο μάλλον σωστές! Βασικά ποιος είπε ότι οι ταμπέλες είναι απαραίτητες; Γιατί όλοι πρέπει να μπούμε σε καλούπια; Γιατί πρέπει να ταιριάζουμε με κάποιους άλλους και όλοι μαζί να ανήκουμε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων; Για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι πεπατημένες και το κυριότερο, γιατί τόσοι νέοι άνθρωποι καλούνται να συμμορφωθούν σε αυτές; Οι νέοι πολλές φορές δε δημιουργούν νέες ταμπέλες και προοπτικές λόγω αντίδρασης, αλλά λόγω διορατικότητας, λόγω εξέλιξης και ριζοσπαστικής σκέψης!

Οι νέοι δε συμβιβάζονται. Και οι ασυμβίβαστοι νέοι που χαράσσουν το δικό τους μονοπάτι, εξελίσσονται σε ευτυχισμένους ανθρώπους που δε μεγαλώνουν με απωθημένα αλλά με κατακτημένα όνειρα. Κι αυτοί οι νέοι είναι σύμβολα γενεών και πρότυπα άλλων ανθρώπων που πασχίζουν να βρουν μια ταμπέλα να ταιριάξουν, ώσπου συνειδητοποιούν ότι οι ίδιοι αποτελούν μία ξεχωριστή «ταμπέλα» καλύτερη από τις υπάρχουσες! Οπότε αν με ρωτάς, ναι οι ταμπέλες είναι για τους ανασφαλείς, γιατί όποιος νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του, τις επιλογές του και τα συναισθήματά του δεν ψάχνει ένα καλούπι για να τα χωρέσει. Είναι περήφανος για όλα αυτά και γίνεται ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Και η ευτυχία είναι η καλύτερη «ταμπέλα»!

~Γεωργία Καγιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ