Οι πράξεις μας, μας καθορίζουν;

Συχνά ακούω ανθρώπους να λένε πως είμαστε οι πράξεις μας και άλλους να υποστηρίζουν ότι δεν έιμαστε μόνο οι πράξεις, αλλά και οι σκέψεις και οι πόθοι μας. Κατά την άποψή μου είμαστε ένα κράμα των παραπάνω.

Είμαστε όντα που σκέπτονται, ονειρεύονται, ποθούν και στο τέλος πράττουν. Απλώς πολλές φορές δεν πράττουμε σύμφωνα με την επιθυμία μας μονάχα. Οι πράξεις μας επηρεάζονται από μία σωρεία γεγονότων και εμπειριών.

Το θέμα είναι πως ο περίγυρός μας βλέπει τις πράξεις μας μονάχα και μας κρίνει σύμφωνα με αυτές. Ακόμη και άνθρωποι του στενού μας κύκλου σπάνια βλέπουν πέραν από την εκάστοτε πράξη μας και σπανιότερα μας ρωτάνε για την επιλογή μας.

Αυτό δε συμβαίνει απαραίτητα επειδή δε νοιάζονται, αλλά γιατί έτσι είναι οι άνθρωποι φτιαγμένοι. Πιστεύουν πως μία πράξη και μόνο, μας καθορίζει και μαρτυρά την αξία μας, αλλά και τα συναισθήματά μας. Θεωρούν πως από μία και μόνο πράξη μπορούν να καταλάβουν πώς σκεφτόμαστε και τι είναι αυτό που κρύβουμε στην ψυχή μας.

Όμως δεν είναι έτσι! Πόσες φορές πήρες μία απόφαση διαφορετική από αυτή που θα ήθελες; Πόσες φορές θέλησες να κάνεις πράγματα που ήταν αδύνατα λόγω κάποιων συνθηκών; Πολλές! Άρα ξέρεις ότι πολλές φορές οι πράξεις σου δε μαρτυρούν όσα σκέφτεσαι κι αισθάνεσαι, τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό.

Παρόλα αυτά όταν θα κρίνεις κάποιον σίγουρα κι εσύ θα βασιστείς στις πράξεις του και δε θα εμβαθύνεις περαιτέρω. Δε σε κατηγορώ. Δεν έχουν άλλωστε άδικο όταν λένε πως οι πράξεις μας είναι ο καθρέφτης μας. Στην πλειοψηφία των πράξεών μας η φράση αυτή ισχύει, αλλά υπάρχουν κάποιες πράξεις μας που έγιναν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, στις οποίες αν είχαμε απόλυτη ελευθερία θα ενεργούσαμε αλλιώς.

Και είναι και κάποιες στιγμές που πιεζόμαστε τόσο από τους γύρω μας που ξεσπάμε κάνοντας πράγματα που πολύ πιθανόν αργότερα να μετανιώσουμε, ή κάνουμε πράγματα που μπορεί να μας εκτονώσουν ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και να δούμε ξεκάθαρα τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε στο μέλλον.

Δυστυχώς όμως όλα αυτά που κρύβονται πίσω από τις πράξεις μας είμαστε σε θέση να τα γνωρίζουμε μόνο εμείς και ο καθένας για τον εαυτό του. Όσο κι αν εξηγείς όσα νιώθεις και τι κρύβεται μέσα σου, πάντοτε θα κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Σπάνια οι άνθρωποι θα δουν πίσω από τις πράξεις και τις λέξεις σου, γι’ αυτό κι εσύ πρέπει να προσέχεις διπλά εάν νοιάζεσαι για τη γνώμη των άλλων. Οφείλεις να σκέφτεσαι διπλά πριν πράξεις, το αντίκτυπο των επιλογών σου τόσο σε εσένα –πρωτίστως- όσο και στην άποψη των υπολοίπων για εσένα.

Από την άλλη, δεν είναι υγιές να καθορίζονται οι επιλογές σου από κανέναν άλλον παρά μόνο από τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς πως αυτός που είναι πάντοτε δίπλα σου, όταν όλοι φεύγουν, είναι ο εαυτός σου. Εκείνου τη γνώμη πρέπει να σκέφτεσαι και να επιζητάς. Όσο οι πράξεις σου δεν έρχονται σε κόντρα με εσένα τον ίδιο, και ακόμη, όσο εσύ μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια γνωρίζοντας από πού προήλθαν οι επιλογές σου και τι κρύβουν πίσω τους, είσαι καθαρός!

Δε χρειάζεται κανείς να δει τι κρύβεις μέσα σου και κανείς δε χρειάζεται να πει την άποψη του για τις επιλογές σου. Στο κάτω κάτω, αν τόσο θέλει κάποιος να σε κρίνει οφείλει πρώτα να περπατήσει στην ίδια διαδρομή ζωής με εσένα κι έπειτα να φέρει λόγο για τις επιλογές σου! Οι επιλογές σου είσαι εσύ, αλλά δεν είσαι μόνο αυτές. Είσαι και οι επιλογές που έκανες, αλλά και αυτές που ονειρεύτηκες και πόθησες, αλλά ποτέ δεν μπόρεσες να επιδιώξεις!

~Γεωργία Καγιάννη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ