«Οι καρεκλες» του Ιονεσκο, στο Θεατρο Τεχνων Λαρισας

«Οι καρέκλες» του Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Γάλλου
σκηνοθέτη Ζαν Πωλ Ντενιζόν, έρχονται στο Θέατρο Τεχνών Λάρισας (Τ. Βελησσαρίου και Πηνειού 9), το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ.

Το έργο

«Οι καρέκλες» θεωρούνται το αριστούργημα του Ιονέσκο. Το θεατρικό του έργο που έχει σπάσει το φράγμα του χρόνου και έχει συγκαταλεχτεί στα σπουδαιότερα δραματουργικά έργα του εικοστού αιώνα.

Είναι μια κωμική ιστορία που δημιουργεί με την καθημερινή συμπεριφορά του ένα ζευγάρι υπερήλικων. Μια «παράλογη» συμπεριφορά στην αναζήτηση μιας όντως ουσιαστικής ύπαρξης. Στα δυο γεροντάκια που αγαπιούνται μέχρι το τέλος της ζωής τους και ζουν λησμονημένα σ’ ένα νησί, ο Ιονέσκο μας αποκαλύπτει μ’ ένα κωμικό τρόπο όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο και παράλληλα τη δύναμη της αγάπης και των ανθρωπίνων σχέσεων μπροστά στην κρίση και το «μηδέν».

Ένα κωμικό και ταυτόχρονα βαθύ έργο, τρομακτικά ανθρώπινο, σ’ ένα ζωντανό κι ευαίσθητο θέαμα.

Βασικός συνεργάτης του πιο εμβληματικού σκηνοθέτη του 20ου αιώνα του Πήτερ Μπρουκ, ο κορυφαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Πωλ Ντενιζόν, ο οποίος σκηνοθέτησε το 2017 στο θέατρο «Εκστάν» τις «Καρέκλες». Η σκηνοθεσία του έργου ξάφνιασε κριτικούς και κοινό για την απροσδόκητη ανάγνωση που αναδεικνύει μοναδικά τη σκέψη του Ιονέσκο και για την ερμηνεία των ηθοποιών Γιάννη Σταματίου και Ελένης Παπαχριστοπούλου.

Αγαπήθηκε και χαρακτηρίστηκε αμέσως από τους πιο έγκυρους κριτικούς θεάτρου ως «αριστουργηματική», «απολαυστική», «μοναδική» «για διεθνή σκηνή», μεγάλο μάθημα υποκριτικής, και σεβασμού στο θέατρο και τη διακονία του. Μια παράσταση λιτή και συνάμα συγκλονιστική χωρίς εντυπωσιασμούς αλλά καίρια και ουσιαστική…». (Κ. Μπούρας, Λ. Πολενάκης, Π. Κοροβέσης, Κ. Γεωργουσόπουλος).

Στο θίασο του μεγάλου θεατρανθρώπου, ο Ντενιζόν συνεργάστηκε με τον έλληνα ηθοποιό Γιάννη Σταματίου που παίζει τον Γέρο στις «Καρέκλες» μαζί με τη σπουδαία ηθοποιό και θεατρολόγο με ευρωπαϊκές σπουδές, Ελένη Παπαχριστοπούλου, που έχει μεταφράσει το έργο εξαίσια.

Σκηνοθεσία:              Ζαν – Πωλ Ντενιζόν
Μετάφραση:              Ελένη Παπαχριστοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια:  Μπέτυ Λυρίτη
Φωτισμοί:                  Παναγιώτης Μαζαράκης
Βοηθός σκηνοθέτη:   Ελένη Καταλιακού
Φωτογραφία:            Τούλα Ροδοπούλου

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 20 λεπτά
Τιμή εισιτηρίων:12€, 8€ (φοιτητές, άνεργοι)

Σύντομα βιογραφικά των συντελεστών:

Ζαν – Πωλ Ντενιζόν: Είναι Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης με πανευρωπαϊκή καριέρα, συγγραφέας, παιδαγωγός. Υπήρξε επί σειρά ετών βασικός συνεργάτης του Πήτερ Μπρουκ. Από το 2015 συνεργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα με το θέατρο «Εκστάν». Το 2019 για τη σκηνοθεσία του στις Καρέκλες του Ιονέσκο τού απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.

Γιάννης Σταματίου: Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, Ελεύθερο Θέατρο με το Θέατρο Μπουφ ντι Νορ του Πήτερ Μπρουκ στο Παρίσι (Θεράπων στον Οιδίποδα του Σοφοκλή, σκην.Σοτιγκί Κουγιατέ,2004-2006). Πρωταγωνίστησε στο Κοστούμι του Καν Τεμπά σε αναβίωση της σκηνοθεσίας του Πήτερ Μπρουκ από το Σοτιγκί Κουγιατέ (Θέατρο Κνωσσός,2006). Iδρυτικό μέλος του Θεάτρου Εκστάν (2009), έχει σκηνοθετήσει το σύνολο σχεδόν των παραγωγών. Τελευταίες του σκηνοθεσίες, Τελέσιλλα του Γρ. Χαλιακόπουλου (Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης 2019, Αντιγόνη του Σοφοκλή στα αρχαία ελληνικά με τον ίδιο στο ρόλο του Κρέοντα, 2018 Φεστιβάλ Τήνου και Ανοιχτό Θέατρο Άλσους Γαλατσίου.) Για την ερμηνεία του στο ρόλο του γέρου στις Καρέκλες του Ιονέσκο, τού απονεμήθηκε το βραβείο ερμηνείας 2018 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.

Ελένη Παπαχριστοπούλου: Θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης Paris III. Δέχτηκε τη διδασκαλία του Ζαν – Πωλ Ντνενιζόν, Γιόσι Όϊντα, Σοτιγκί Κουγιατέ, Τάπα Σουντάνα από το Θέατρο του Πήτερ Μπρουκ. Δραματική Σχολή «Περίακτος», Β.Ρίτσου. Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Εκστάν έχει πρωταγωνιστήσει σ’ όλες σχεδόν τις παραγωγές του. Για την ερμηνεία της στον τελευταίο ρόλο τής Σεμίραμις στις Καρέκλες του Ιονέσκο, τής απονεμήθηκε το βραβείο ερμηνείας 2018 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου.

Μπέτυ Λυρίτη: Σχολή Καλών Τεχνών(Εργ.Μυταρά): Σκηνογράφος, ενδυματολόγος. Έχει συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής, το Ελεύθερο Θέατρο…

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ