Ντους τη νύχτα. Είναι επιβλαβές για την υγεία μας;

Από τότε που ήμασταν παιδιά, οι γονείς, οι παππούδες, ακόμη και οι δάσκαλοι μας έλεγαν επανειλημμένα να μην παραλείπουμε το ντους. Τα νυχτερινά ντους, πάντως, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Και έχει να κάνει με τον μεταβολισμό μας.

Η θερμοκρασία του σώματός μας ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι, όταν κάνουμε ντους το βράδυ, όπου η γενικότερη θερμοκρασία του σώματός μας είναι σχετικά πιο μικρή, το νερό μπορεί να μας προκαλέσει σοκ – αν δεν είναι ζεστό. «Είναι σαν να ρίχνεις κρύο νερό σε ένα ζεστό ποτήρι, θα σπάσει», εξήγησε ο Mahesa Paranadipa, από τον Ινδονησιακό Ιατρικό Σύλλογο.

Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να περιμένεις και να κοιμηθείς μια-δυο ώρες, ώστε ο μεταβολισμός σου να πάρει τα πάνω του, συνέχισε ο γιατρός. «Το κρύο νερό εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας», είπε ο Mahesa. «Έτσι, δεν συνιστάται να κάνεις ντους τη νύχτα, μετά από μια δραστήρια μέρα. Αλλά αν κοιμηθείς πρώτα λιγάκι, η θερμοκρασία του κορμιού σου θα προσαρμοστεί. Αυτό θα βελτίωνε τη κυκλοφορία του αίματος». Τι γίνεται με τους πόνους στις αρθρώσεις; Ο Mahesa είπε ότι προκύπτουν συνήθως όταν πέφτει η θερμοκρασία τους σώματος, επειδή το υγρό στις αρθρώσεις γίνεται πιο πυκνό. Το κρύο, επίσης, επιδεινώνει τις τριβές των συνδέσμων, αλλά δεν τις προκαλεί.
Εντάξει, ανακουφίστηκα, αλλά μόνο εν μέρει, εφόσον υπάρχει και άλλος ένας μύθος που πρέπει να καταρρίψουμε: Σε κάποιες τοπικές κουλτούρας, το νυχτερινό ντους σχετίζεται με μυστικιστικά τελετουργικά. Η Dewi Sundari, μια ειδική στον μυστικισμό, μου είπε ότι για εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι κάνουν ντους και μπάνιο μέσα στη νύχτα ως κομμάτι ενός παραδοσιακού συστήματος πιστεύω της Ιάβας, του Kejawen. To τελετουργικό λέγεται «tirakat pembuka aura», που λίγο-πολύ σημαίνει «τελετουργικό ανοίγματος αύρας» και σκοπός του είναι να βελτιώσει την εμφάνιση και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση, είπε η Dewi. Εξήγησε ότι το τελετουργικό γίνεται συνήθως ανάμεσα στις 12 τα μεσάνυχτα και στις δύο το πρωί και όταν έχει πανσέληνο.
«Όταν έχει πανσέληνο, η νύχτα είναι πιο φωτεινή και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας πέφτει πολύ», είπε η Dewi στο VICE. «Πρέπει να πεις μια προσευχή, όταν κάνεις μπάνιο. Ελπίζουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες, θα είναι πιο εύκολο για μας να εσωτερικεύσουμε τις προσευχές».
Όσο για μένα, θα ακούσω ό,τι λέει ο γιατρός. Άλλωστε, προτιμώ να κοιμάμαι για να είμαι όμορφη, παρά να κάνω ντους μέσα στη μαύρη νύχτα. Ελπίζω ο ύπνος να βελτιώνει και την αύρα μου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο VICE Asia

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ