Μιχάλης Σταυρουλάκης: Πάντα μου άρεσε ο τσαμπουκάς που βγάζει το λαούτο!

Κρήτη… Στο άκουσμά της, πάντα η σκέψη μας μεταφέρεται στις ομορφιές αυτού του τόπου και των κατοίκων του. Πιστοί στα ήθη και τα έθιμα, με τη μουσική να πρωτοστατεί, δημιουργώντας μας περηφάνια και ενότητα. Σήμερα θα γνωρίσουμε έναν Κρητικό καλλιτέχνη, μεγαλωμένο στην Αθήνα. Όμως, η αγάπη του για τη μουσική και την Κρήτη τον οδήγησαν στη γενέτειρά του, όπου ξεχωρίζει με το ταλέντο του, τη παιδεία και τα τραγούδια του. Κυρίες και Κύριοι, ο Μιχάλης Σταυρουλάκης

Η σχέση σου με τη μουσική πως προέκυψε;

Ξεκίνησα να παίζω μουσική από πολύ μικρή ηλικία, πριν το δημοτικό. Πρώτος μου δάσκαλος υπήρξε ο πατέρας μου, ο οποίος ασχολούνταν εντελώς ερασιτεχνικά με το μπουζούκι. Έτσι, ξεκίνησα κι εγώ με μπουζούκι, και αργότερα, έπιασα και κατέληξα στο Λαούτο.

Γιατί παραδοσιακή μουσική;

Σχεδόν όλα μου τα μουσικά ερεθίσματα στο σπίτι είχαν σχέση με τα κρητικά. Η κάθε μουσική έχει φτιαχτεί για να υπηρετεί κάποιο σκοπό. Άλλες μουσικές υπάρχουν για να σε χαλαρώνουν, άλλες για να σε κάνουν να συγκεντρώνεσαι πιο πολύ, άλλες για να δοξάσουν κάποιο θεό κ.ο.κ. Η κάθε μουσική μπορεί να σου αρέσει , όταν κατά κάποιο τρόπο αντανακλά κάποια μεριά του χαρακτήρα σου. Ο πολεμικός χαρακτήρας της κρητικής μουσικής με τραβούσε από μικρο παιδί. Μου άρεσε η επιβλητικότητα, η σοβαρότητα και όλο το επικό στοιχείο που υπάρχει μέσα σε αυτή .Όπως και σε πολλές παραδόσεις της πατρίδας μας.

Πώς πήρες την απόφαση να φύγεις από την Αθήνα;

Από την Αθήνα αρχικά έφυγα λόγω «επαγγέλματος». Ήθελα να ζήσω και να καθιερωθώ στη γη που έβγαλε αυτή τη μουσική, πέρα από το γεγονός ότι και η ποιότητα ζωής στην επαρχία είναι σαφώς καλύτερη από τη ζωή στην πόλη.

Τι σπουδές έχεις κάνει στη μουσική;

Πέρα από το μουσικό γυμνάσιο και λύκειο που έχω φοιτήσει και πήρα μια γενική άποψη όσον αφορά τη μουσική, έχω πάρει πτυχίο στο «ειδικό Αρμονίας» στην Ευρωπαϊκή μουσική.

Γιατί λαούτο και όχι λύρα;

Πάντα μου άρεσε το λαούτο. Ίσως επειδή έβλεπα τον πατέρα μου να ασχολείται με νυκτό όργανο όπως το μπουζούκι, να με επηρέασε αυτή η εικόνα. Όμως, πάντα μου άρεσε ο τσαμπουκάς που βγάζει αυτό το όργανο στη δική μας παράδοση.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς;

Μου αρέσει να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που είναι καλοί άνθρωποι, κάνουν προσεγμένη δουλειά, είναι ανοιχτόμυαλοι και δεν έχουν ταμπού και κόμπλεξ όσον αφορά τη μουσική, ανεξαρτήτως είδους.

Ταξιδεύεις συχνά στο εξωτερικό για συναυλίες;

Ταξιδεύω αρκετά συχνά και εντός Ευρώπης και εκτός.

Μπορεί ένας νέος καλλιτέχνης να ζήσει μόνο από την μουσική;

Μπορεί. Ο κάθε άνθρωπος είναι σε θέση να επιλέξει τη μοίρα του. Για άλλους μπορεί να είναι εύκολο για άλλους λιγότερο. Όταν σου αρέσει κάτι πολύ και το αγαπάς δεν υπάρχουν όρια. Μπορεί ο κάθε άνθρωπος να κάνει τα πάντα, αρκεί να το θέλει πραγματικά. Δεν είναι εύκολο όμως. Αν ήταν, ο κόσμος θα ήταν γεμάτος από «καριερίστες» μουσικούς που παίζουν απίστευτα. Για να ζήσεις από αυτό και να ξεχωρίσεις δεν είναι θέμα ταλέντου, είναι θέμα χαρακτήρα.

Αν μπορούσες τι θα άλλαζες στο χώρο της μουσικής;

Τον χαρακτήρα των περισσότερων «γνωστών» μουσικών.

Τι σε κάνει ευτυχισμένο;

Αρχικά η υγεία των κοντινών μου ανθρώπων, και σε δεύτερο χρόνο η δημιουργικότητα.

Έχεις χόμπι;

Ναι. Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία / βίντεο και η γυμναστική.

Με τις μαντινάδες πως τα πας;

Με τις μαντινάδες τα πάω σχετικά καλά (στο να θυμάμαι), αλλά δεν γράφω ο ίδιος.

Γράφεις στίχους και μουσική;

Γράφω μόνο μουσική. Προτιμώ στίχους να γράφει κάποιος άλλος .

Έκανες την προσπάθεια σου με μια δισκογραφική. Θα ήθελες να μου μιλήσεις γι’ αυτό;

Το 2013 έβγαλα το πρώτο μου cd με τίτλο «Δώσε μου ήλιε τα φτερά».Ο μόνος λόγος που το έβγαλα ήταν απλά για να πω ότι κάποτε έβγαλα cd. Όλα με δικά μου (εννοείται) έξοδα. Η δισκογραφική εταιρία δεν το στήριξε καθόλου. Από τότε και μετά προτιμώ (προς το παρόν) ό, τι τραγούδι βγάζω να το αναρτώ στο προσωπικό μου κανάλι στο YouTube και να έχω ο ίδιος, όσο γίνεται, τον έλεγχο για οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό…

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ