Μαριναρισμένη ψίχα καβουριού με εξωτικά φρούτα επάνω σε πίτα καλαμποκιού(ceviche)

Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

Υλικά συνταγής

100 γραμμάρια ψίχα καβουριού
1/2 τεμάχιο παπάγια
1/2 τεμάχιο μάνγκο
1 ακτινίδιο
Χυμό και ξύσμα από εσπεριδοειδή
1 Fruit fashion
Λίγο chilli
Ελαιόλαδο

Πίτα καλαμποκιού (ceviche)

200 γραμμάρια καλαμπόκι
100 γραμμάρια ταπιόκα ή καλαμποκάλευρο
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
Κλωναράκια από φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο
Ηλιέλαιο (λάδι για τηγάνισμα)

Εκτέλεση συνταγής

Έχουμε την ψίχα από το καβούρι την οποία την ψιλοκόβουμε ανακατεύοντάς την με διάφορα εξωτικά και όξινα φρούτα όπως για παράδειγμα: μάνγκο, παπάγια, αβοκάντο, χυμό και ξύσμα από lime ή από γκρέιπφρουτ ή οτιδήποτε άλλο εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι), ακτινίδιο, fruit passion.

Προσθέτουμε λίγο chilli για να το κάνουμε πιο space. Tαιριάζει με φρέσκο κόλιανδρο ή και δυόσμο. Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ψηθεί και να μαριναριστεί η σάρκα από το καβούρι έως ότου ετοιμάσουμε την πίτα μας. Αυτό θα διαρκέσει λίγα μόλις λεπτά.

Έχουμε βράσει το καλαμπόκι ή κονσέρβα, το οποίο το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε καλά να φύγει η γεύση από την άλμη και το πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο ή ακόμα και ταπιόκα, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό ,μαντζουράνα. Συνήθως χρησιμοποιούμε στο ίδιο πιάτο, για να δένουν οι γεύσεις, τα ίδια φρέσκα μυρωδικά.

Πλάθουμε σε διάφορα σχέδια και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές για 2 λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα η πίτα και γίνει τραγανή.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η ταπιόκα είναι άμυλο, από το φυτό μανιόκα. Είναι ευρύ στην Ταϊλανδέζικη κουζίνα. Είναι χωρίς γλουτένη για gluten-free επιλογές, δεν προκαλεί αλλεργίες και δεν περιέχει χοληστερόλη.
Η παπάγια και το μάνγκο είναι τροπικά φρούτα. Τα φρούτα μπορούν να αντικατασταθούν ανάλογα με τις διαθέσεις του καθενός, όπως επίσης και τα φρέσκα μυρωδικά.
Η διαδικασία έχει την ονομασία του σεβίτσε (cheviche) και ανήκει στην Περουβιανή κουζίνα. Είναι μία διαδικασία χρησιμοποιώντας την οξύτητα προκειμένου να μετουσιώσει τις πρωτεΐνες της σάρκας σε ωμοφαγία.

Καλή μας Όρεξη!

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ