Η σημερινή Κυβέρνηση έδειξε αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης. Θεωρώ ότι ανάλογες επιδόσεις θα σημειώσει και στο μέτωπο της οικονομίας. Και τούτο γιατί επιδεικνύει την ίδια σοβαρότητα και μεθοδικότητα και κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου.
Βασικός οδηγός είναι η ειλικρίνεια
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ένα αναπτυξιακό άλμα το 2021. Και τούτο γιατί η Κυβέρνηση προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να κινητοποιηθούν οι επενδυτές. Παράλληλα, θα ενεργοποιήσει και τον δημόσιο τομέα προς την κατεύθυνση της επίτευξης ανάπτυξης. Βασικός οδηγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η ειλικρίνεια. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά τον λαϊκισμό και τις δημαγωγίες άλλων κομμάτων. Είναι σαφές ότι μαζικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η ανάκαμψη της οικονομίας απαιτεί μέτρα με ειλικρίνεια.
Η Κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για την στήριξη των τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα:
Πρώτον
Για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα διαθέτει επιπλέον 150 εκ. ευρώ. Επίσης, διατηρεί το επίδομα ανεργίας σε όσους άνεργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Επιπλέον, εξελίχτηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία που δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα να αναρτήσει τις ανάγκες που έχει σε εργασία για προσωπικό και να επικοινωνήσει καλύτερα έναν δικό του ιστότοπο όπου θα περιέχονται επιπρόσθετες πληροφορίες.
Δεύτερον
Επεξεργάζεται σχέδιο για την σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού. Ευτυχώς, η υγειονομική κρίση έδειξε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πολύ καλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό μετράει για τους επισκέπτες. Από τα ξένα δημοσιεύματα φαίνεται ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Προβλέπεται μείωση του Φ.Π.Α. για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα και κατάργηση του τέλους διαμονής, καθώς και μείωση του Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες μεταφορών. Επίσης, στις ρυθμίσεις που έλαβε η Κυβέρνηση περιλαμβάνονται μέτρα επιδότησης του εισοδήματος των εργαζομένων, κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης και φορολογικές ελαφρύνσεις. Επίσης, ενισχύεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Τρίτον
Ελήφθησαν μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης. Δίδεται πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα και παράλληλα προωθείται η μείωση των δημοτικών τελών έως και 50% καθώς και της μείωσης του Φ.Π.Α. σε καφέ και αναψυκτικά. Κάθε μέτρο για την εστίαση είναι σημαντικό γιατί ο κλάδος της εστίασης αποτελεί νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ο οποίος στους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης πολλαπλασιάζεται. Έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
Είναι σαφές ότι για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοσθεί ένα νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής. Ειδικότερα:
Πρώτον
Να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για σημαντική μείωση της φορολογίας η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για την επίτευξη ταχύρρυθμης ανάπτυξης. Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα περικοπής κρατικών δαπανών.
Δεύτερον
Να υπάρξουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση πολύτιμων πόρων οι οποίοι θα ενισχύσουν την ανάκαμψη και την μετάβαση σε ένα νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο.
Τρίτον
Να προωθηθούν οι κατασκευές μεγάλων έργων υποδομών νέας γενιάς. Ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ανάπτυξης της χώρας. Βασικοί άξονες προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, η θεσμοθέτηση των προτάσεων καινοτομίας και της ιδιωτικής επίβλεψης.
Τέταρτον
Να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, ώστε να βρεθούν στο επίκεντρο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανάπτυξη μετά την κρίση.
Πέμπτον:
Ένα άλλο μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη, είναι η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα. Οι τόκοι δανείων στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα. Οι τόκοι δανείων στεγαστικών που έχουν πληρωθεί στην τράπεζα είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιο να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Τα οικονομικά οφέλη από αυτή την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα θα είναι πολύ μεγάλα. Παράλληλα, ενισχύει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.
Έκτον
Να επιταχυνθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς δικαιοσύνη.
Συνεπώς, είναι άμεση ανάγκη η επιτάχυνση της θεσμοθέτησης ενός νέου πλαισίου της οικονομικής πολιτικής με τη λήψη νέων, σύγχρονων μέτρων που θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάπτυξη. Είναι σαφές πλέον ότι πρέπει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία στην κατεύθυνση της πολυδιάστατης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το παραγωγικό πρότυπο της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρωθεί, ώστε να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται τη λήψη μέτρων με ειλικρίνεια.
Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου
π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας