Λαχταριστό κέικ και tips για σίγουρη επιτυχία!

Η Ελένη ΚουμαντάνουΑντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει το πιο νόστιμο κέικ και μας δίνει έξυπνα tips για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα!

Υλικά συνταγής

240 γραμμάρια αλεύρι γενικής χρήσης
120 γραμμάρια βούτυρο
120 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
2 τεμάχια αυγά
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
2 τεμάχια βανίλια

Μέθοδος εκτέλεσης συνταγής

Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά έως ότου ασπρίσει το μείγμα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1-1 τα αυγά, το γάλα, το κοσκινισμένο αλεύρι.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ.

Σε μία φόρμα του κέικ κάνουμε σεμιζέ, δηλαδή ανακατεύουμε βούτυρο και αλεύρι και αδειάζουμε το μείγμα μέχρι τη μέση της φόρμας.

Σε ήδη προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά, είτε στην αντίσταση πάνω-κάτω, είτε στον αέρα.

Μετά από 40-45 λεπτά αφήνουμε καλά να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα έτσι ώστε να ιδρώσει το κέικ και να ξεφορμαριστεί.

Tips για σίγουρη επιτυχία!

Για να έχετε τα αποτελέσματα ενός σωστού ψησίματος του κέικ θα πρέπει τον φούρνο για τα πρώτα 25 λεπτά να μην τον ανοίξετε καθόλου και να μην ανεβοκατεβάζετε τη θερμοκρασία το διακόπτη.

Επίσης, να αδειάζετε το μείγμα έως τη μέση της φόρμας έτσι ώστε να έχει περιθώριο να φουσκώσει και να μην ξεχειλίσει το κέικ μέσα στο φούρνο.

Για να διογκωθεί το κέικ πρέπει να χτυπήσετε στην αρχή τη ζάχαρη με το βούτυρο και σιγά σιγά τα αυγά και όχι όλα μαζί.

Για πιο αφράτο αποτέλεσμα να κοσκινίζετε το αλεύρι.

Πριν το ψήσιμο, μη χτυπάτε πότε δυνατά τη φόρμα γιατί κάθεται το κέικ.

Καλή μας Απόλαυση!

Φωτογραφία: https://unsplash.com

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ