Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει το πιο γρήγορο, εύκολο, οικονομικό και πεντανόστιμο πιάτο!
Υλικά συνταγής
2 τεμάχια μήλα κόκκινα
100 γραμμάρια φαρίν απ
120 ml πορτοκαλάδα(αναψυκτικό)
20 ml κονιάκ
20 γραμμάρια γιαούρτι
Ξύσμα lime
Μια πρέζα ζάχαρη
Μια πρέζα κανέλα
Μια βανίλια
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα παραπάνω υλικά εκτός από τα υγρά (φαρίν απ, ζάχαρη, κανέλα, βανίλια, ξύσμα, γιαούρτι).
Συνήθως όταν κάνουμε κουρκούτι τα υγρά προστίθενται στο τέλος.
Σε τηγάνι, προσθέτουμε ηλιέλαιο και σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία αφήνουμε το λάδι να κάψει.
Χωριστά, καθαρίζουμε από τη φλούδα και αποφλοιώνουμε από τους σπόρους το μήλο. Το καθάρισμα είναι προαιρετικό καθώς μπορούμε να τα πλύνουμε καλά εξωτερικά και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τα τηγανίζουμε κομμένα σε διάφορα σχήματα ή και ολόκληρα.
Τα βουτάμε στο κουρκούτι χωρίς το περιττό χυλό και τα τοποθετούμε στο τηγάνι με το ήδη ζεσταμένο λάδι. Τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να ροδίσει η κρούστα μας.
Τα αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα περιττά λάδια και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Όσο τα έχουμε στο απορροφητικό χαρτί μαλακώνει η κρούστα και νοτίζουν.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά με διάφορα υλικά όπως: μέλι, σιρόπι, καραμέλα, σφένδαμο, ζάχαρη άχνη, κανέλα, ξηρούς καρπούς ,φρέσκα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, σαντιγύ, μπισκότα, τρούφα κλπ.
Χρήσιμες συμβουλές
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από το μήλο και άλλα φρούτα όπως: ανανά, πορτοκάλι, μπανάνα, φράουλα, ακτινίδιο, αχλάδι, ροδάκινο ή μάνγκο.
Μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά για το κουρκούτι βάζοντας αλεύρι και baking powder αντί για φαρίν απ, να προσθέσουμε ένα ανθρακούχο ποτό όπως είναι: σόδα, sprite, λεμονάδα ακόμη και κρύο νερό. Το ξύσμα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι οτιδήποτε από εσπεριδοειδή. Ακόμα και κάποιο σιρόπι ή λικέρ για παραπάνω γεύση πέρα από το κονιάκ. Και στα μπαχαρικά δίνοντάς του παραλλαγή στη γεύση όπως γλυκάνισος ή μαστίχα.