Καρότο κέικ με κρέμα τυριού

Από την Ελένη ΚουμαντάνουΑντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Υλικά συνταγής

220 γραμμάρια φαρινάπ
180 γραμμάρια τριμμένο καρότο
120 γραμμάρια ηλιέλαιο
4 αυγά
120 γραμμάρια ζάχαρη
50 γραμμάρια χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
5 γραμμάρια σόδα
5 γραμμάρια κανέλα

Για την κρέμα τυριού

200 γραμμάρια κρέμα τυρί (τύπου Φιλαδέλφεια)
30 gr χυμό και ξύσμα λεμονιού
Μια βανίλια
100 gr ζάχαρη άχνη
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

Μέσα σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα στερεά υλικά μας (φαρινάπ, καρότο, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, σόδα, κανέλα), συμπληρώνουμε σιγά-σιγά και ανακατεύουμε όλα τα υγρά (ηλιέλαιο, αυγά, χυμό και ξύσμα πορτοκάλι).

Δημιουργείται ένας χυλός και τοποθετείται σε ένα ταψάκι (βούτυρο με αλεύρι) ή με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε εγκάρσια στη μέση όπως κόβουμε το παντεσπάνι και το χωρίζουμε σε διάφορες στρώσεις γεμίζοντας την κάθε στρώση με την κρέμα τυριού.

Παρασκευή της κρέμας

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υλικά μαζί, συμπληρώνοντας διαδοχικά την κρέμα γάλακτος.

**Μπορούμε στο μείγμα του κέικ να προσθέσουμε ακόμη και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο σε μικρή ποσότητα, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, χυμό και ξύσμα από λεμόνι ή μπορούμε να το μοιράσουμε με το χυμό πορτοκαλιού.
Όταν τελειώσουμε με τις στρώσεις κέικ και κρέμας, μπορούμε να το διακοσμήσουμε με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή καραμελωμένο καρότο, φιλέ αμύγδαλο ακόμη και με σαντιγί.

Μπορούμε ακόμη όταν κόβουμε το ψημένο κέικ να το σιροπιάζουμε για να είναι αφράτο και ζουμερό για να μην στεγνώσει και για να μην ξεραθεί.

Καλή σας Όρεξη!

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ