Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, από τον Σπύρο Ταλιαδούρο

Στην παρούσα φάση η χώρα βιώνει μακρά περίοδο προεκλογικής περιόδου. Η Κυβέρνηση κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, υψώνοντας τους τόνους και αναστέλλοντας τη λήψη κάθε κρίσιμου μέτρου. Οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών. Ουσιαστικά δεν υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι οικονομικές δυνάμεις να εγκλωβίζονται σε αυτό τον κύκλο ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Η πρόσφατη Έκθεση της Κομισσιον αναδεικνύει αυτές τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της Κυβέρνησης που πλήττουν την οικονομία. Και τούτο γιατί οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να φέρουν επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η υπερφορολόγηση των πολιτών.

Οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν σε σημαντικά πεδία όπως:

• Η προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων
• Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
• Η αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων
• Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας
• Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και στο χώρο της δικαιοσύνης.

Ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει στάση πληρωμών στις εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου. Η εικονική πραγματικότητα του προϋπολογισμού είναι αποτέλεσμα του παγώματος των εκκρεμών συντάξεων. Σύμφωνα με το φύλλο μεταβολών του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2019 δεν προβλέπεται χορήγηση συντάξεων που εκκρεμούν. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ωραιοποιήσει την κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα και να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης Κυβέρνησης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τα ελλείμματα και το διοικητικό χάος που θα κληρονομήσει.

Με όλα αυτά η οικονομία δεν ανακάμπτει και ιδιαίτερα δεν μπορεί να επιτευχθεί επιστροφή στην κανονικότητα, όταν οι πολιτικές καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις έχουν οδηγήσει την οικονομία στα εξής:

• Στη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
• Στη συνεχή υπερφορολόγηση.
• Στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών απασχόλησης.
• Στην συρρίκνωση των επενδύσεων.
• Στην υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
• Στην διόγκωση του κράτους.
• Στην υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ειδικότερα, η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας αυξήθηκε υπερβολικά τα τελευταία χρόνια επιβαρύνοντας σημαντικά άτομα με χαμηλό εισόδημα, νοικοκυριά με παιδιά καθώς και επιχειρήσεις. Η εκτόξευση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μείωσε τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων και οδήγησε σε συρρίκνωση των εισοδημάτων κατά 27% την περίοδο 2015-2017. Το μόνο που πέτυχε ήταν να αυξηθεί η φοροαποφυγή και η παραοικονομία.

Η Κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την υπερφορολόγηση και την συσσώρευση αχρείαστα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Δυστυχώς, αυτό γίνεται για να διανείμει τμήμα τους με επιδόματα και παροχές για ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτή η πολιτική είναι λάθος γιατί σκοτώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

Συνεπώς, χρειάζεται άμεσα αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Χρειάζεται η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμπεριλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και να συμφωνήσουμε σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Και τούτο γιατί όσο υψηλότερη ανάπτυξη έχουμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αποπληρώσουμε το χρέος μας. Παράλληλα, να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας μας και η οποία θα συντελέσει στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σπύρος Ταλιαδούρος

Υφυπουργός Παιδείας

Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ