Η Ελλάδα δε φοβάται

Οι τελευταίοι οκτώ μήνες εκτόξευσαν την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Πρόεδρος, όμηρος ενός νεοοθωμανικού οράματος, επιτίθεται σε όλους, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και τορπιλίζει κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει αποδείξει ότι επιθυμεί καλές πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με την χώρα του. Οι απειλές και οι πάσης φύσεως χαρακτηρισμοί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

Δυστυχώς, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν κακοφορμίσει, η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πλέον στρατικοποιημένη περιοχή της Ευρώπης. Έχουμε περάσει σε φάση επικίνδυνων ναυτικών συμβάντων και η στρατιωτική εμπλοκή δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί.

Είναι αναγκαίο η Τουρκία να συμμετάσχει σε διάλογο

Είναι αναγκαίο η Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων και να συμμετάσχει σε διάλογο, ο οποίος στη βάση της ελληνικής στρατηγικής θέσης θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας.

Είναι σαφές ότι, όπως έχει υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης, η στάση της Αθήνας τυγχάνει της στήριξης της διεθνούς κοινότητας, δεδομένου ότι εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ειρήνη, σε αντιδιαστολή με εκείνη της Τουρκίας που έχει οδηγήσει την ηγεσία της σε «καθοδική περιδίνηση» και διεθνή απομόνωση. Άλλωστε, στην πρόσφατη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της.

Η Ελλάδα δεν φοβάται τις τουρκικές απειλές

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν φοβάται τις τουρκικές απειλές. Η προσήλωση της στις ειρηνικές διαδικασίες συνοδεύεται και από την απόλυτη ετοιμότητα της, σε όλα τα επίπεδα να αποκρούσει οποιαδήποτε σε βάρος της κίνηση.

Η Ελλάδα δεν επιζητεί την σύγκρουση

Η Ελλάδα δεν επιζητεί την σύγκρουση. Το επαναλαμβάνει συνεχώς. Όχι γιατί φοβάται, αλλά γιατί κατανοεί το κόστος. Είναι απλό. Κόστος θα έχουν όλοι. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή μεθόριος. Οι απειλές που δέχεται είτε στρατιωτικά είτε με το προσφυγικό είναι απειλές κατά της Ευρώπης. Γι’ αυτό και οι εταίροι που αναλαμβάνουν διπλωματική δράση την στηρίζουν.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μιλά λίγο, αλλά δρα πολύ.

Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, τον τελευταίο χρόνο, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μιλά λίγο, αλλά δρα πολύ. Εντάσσει τα συμφέροντα του τόπου στην συγκυρία. Συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία. Συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Και, κυρίως, δεν διστάζει να παίρνει πρωτοβουλίες τολμηρές, πρωτοβουλίες που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοικτές προκλήσεις. Αυτό απέδειξαν και οι χειρισμοί μας στον Έβρο, που οδήγησαν σύσσωμη την Ευρώπη να υπερασπιστεί δυναμικά τα ανατολικά της σύνορα, όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης.

Η Κυβέρνηση αντιδρά με ψυχραιμία στις προκλητικές απειλές του Ερντογάν

Επίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό και στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα ότι η Βουλή κύρωσε τις συμφωνίες της Ελλάδος με την Ιταλία και την Αίγυπτο για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια. Με την απόφαση αυτή, όχι μόνο «μεγαλώνει» η Ελλάδα, αλλά παράλληλα στέλνεται ένα σαφές μήνυμα προς όλους πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι όλων. Η Ελλάδα δεν φοβάται. Λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις στήριξης του εθνικού συμφέροντος με αποφασιστικότητα. Η ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι ενταγμένες σε μία σοβαρή εθνική στρατηγική. Η Κυβέρνηση αντιδρά με ψυχραιμία στις προκλητικές απειλές του Ερντογάν διαμορφώνοντας τις αναγκαίες διπλωματικές συμμαχίες και ενισχύοντας την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων και προχωρά σε συμφωνίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση πέτυχε να έχει τους συμμάχους στο πλευρό μας. Δεν είναι επιτρεπτό οι ενέργειες της Τουρκίας να βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και να δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν φοβάται και αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις τουρκικές απειλές. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ