Εύκολο, γρήγορο και γευστικό πιάτο, το οποίο συνδυάζει το σολομό ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά και σε Ω3 με κινόα και πετιμέζι. Ιδανικό φαγητό για όλες τις ώρες, από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.
Υλικά συνταγής
80 γρ .κινόα
1 φιλέτο σολομό
50 γρ. βούτυρο
20 γρ. sambuca
50 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. πετιμέζι
1 σκελίδα σκόρδο
1 τεμ. κολοκυθάκι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Μαϊντανό
Δεντρολίβανο φρέσκο
Χυμό και ξύσμα από εσπεριδοειδή
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 80 γρ. κινόα και 180 γρ. νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 15′ ανακατεύοντας για να μην κολλήσει, μέχρι να σκάσει ο κόκκος της κινόα και να απορροφηθεί το νερό.
Κρυώνουμε σε τρεχούμενο νερό και στραγγίζουμε.
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα κινόα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, χυμό και ξύσμα από λεμόνι, lime ή πορτοκάλι, κολοκύθι ώμο στον τρίφτη και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
Χωριστά σε ένα τηγάνι τοποθετούμε το βούτυρο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και αφού έχουμε αφήσει το σολομό σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα περιττά υγρά του, τον τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι και σοτάρουμε και από τις τέσσερις πλευρές αρκετά καλά, ώστε να θωρακιστεί η σάρκα του, δημιουργώντας εξωτερικά κρούστα και συγκρατώντας τους χυμούς του.
Χωρίς να έχουνε παραμείνει περιττά λίπη, σβήνουμε με sambuca.
Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το πετιμέζι.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αποσύρουμε. Έτοιμο το φαγητό μας!
Καλή μας όρεξη!