Η Ελένη Κουμαντάνου μας ετοιμάζει Quiche Lorraine

Η Quiche Lorraine (κις λορέν) ανήκει στη Γαλλική κουζίνα και πρόκειται για μια αλμυρή τάρτα με τραγανή βάση. Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μας ετοιμάζει μια ιδιαίτερη κις λορέν με καραμελωμένα κρεμμύδια, χαλούμι και σύκα!

Υλικά συνταγής

Βάση τάρτας
125 γραμμάρια βούτυρο παγωμένο, σε μικρά κομμάτια
250 γραμμάρια αλεύρι γενικής χρήσης
1 αυγό
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα ζάχαρη
Μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

3 τεμάχια κρεμμύδι ξερό
Μια ντομάτα
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
200 γραμμάρια χαλούμι κομμένο
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 αυγά
10 τεμάχια σύκα φρέσκα (1 κεσεδάκι)
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση συνταγής

Σε έναν κάδο του μίξερ καθαρό και στεγνό τοποθετούμε το βούτυρο παγωμένο σε μικρά κομμάτια, το αυγό και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και τέλος το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.

Δημιουργείται μια μπάλα ζύμης την οποία την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα μέσα στο ψυγείο. Αν δεν κάνουμε αυτή τη διαδικασία, το εξωτερικό θα ξεραθεί και δε θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Κατόπιν, παίρνουμε ένα χαρτί αντικολλητικό ή μεμβράνη, το στρώνουμε στον πάγκο μιας επιφάνειας, τοποθετούμε επάνω τη ζύμη της τάρτας και σκεπάζουμε ξανά με ένα δεύτερο φύλλο αντικολλητικό χαρτί ή με μεμβράνη. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε σε πάχος 2 – 3 εκατοστά.

Σε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι χαμηλό, που έχουμε περάσει βούτυρο και αλεύρι στα τοιχώματα και με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού μεταφέρουμε την ήδη ανοιχτή ζύμη μας μέσα στην τάρτα, πιέζοντας παντού με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και να είναι ομοιόμορφο το πάχος της.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι για να κάνουμε παντού τρυπούλες επάνω στη ζύμη. Αυτό βοηθάει ώστε να μη μας φουσκώσει σε κάποια σημεία.

Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Για να μη φουσκώσει η ζύμη μας βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί να εφάπτεται στη ζύμη και ένα σκεύος να εφαρμόζει μέσα στην τάρτα ή ρύζι/όσπρια ωμά, έτσι ώστε με το βάρος η τάρτα μας να φουσκώσει αλλά να παραμείνει η μπισκοτένια υφή που θέλουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.

Ετοιμάζουμε παράλληλα τη γέμιση. Σε σκεύος τοποθετούμε λάδι, φέτες κρεμμύδι και λίγο ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το χαλούμι και τη ντομάτα ψιλοκομμένη. Τα αδειάζουμε πάνω από τη μισοψημένη τάρτα μας. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά μας. Περιχύνουμε επάνω από τη γέμισή μας και ξανά φουρνίζουμε για 15 λεπτά έως ότου πήξει η κρέμα μας.

Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της και να ξεφορμάρουμε την ταρτιέρα. Διακοσμούμε με τα φρέσκα σύκα.

Καλή μας Απόλαυση!

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ