Η κρεμ καραμελέ ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Καζάν ντιπί και με την creme brulee. Αποτελεί ένα ελαφρύ γλυκό, αρωματικό και με βελούδινη υφή. Η Ελένη Κουμαντάνου, μας ετοιμάζει την πιο λαχταριστή του μορφή!
Υλικά συνταγής
Καραμέλα
120 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
60 γραμμάρια νερό
100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
130 γραμμάρια γάλα φρέσκο
1 τεμάχιο βανίλια
2 τεμάχια αυγά
3 τεμάχια κρόκοι
1 σφηνάκι baileys
Λίγο χυμό λεμόνι και πορτοκάλι
Μέθοδος εκτέλεσης συνταγής
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την αφήνουμε να λιώσει καλά και να σκουρύνει έτσι ώστε να δημιουργηθεί το χρώμα της καραμέλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την μοιράζουμε σε 5 – 6 μπολάκια.
Σε κατσαρόλα τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Ξεχωριστά, χτυπάμε τα αυγά με τους κρόκους και εκτός φωτιάς τα προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε βανίλια, baileys και χυμό από όξινα φρούτα.
Περνάμε την κρέμα μας από μια σήτα κατευθείαν στα μπολάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε νερό (τύπου μπεν μαρί), προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μιάμιση ώρα περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τοποθετούνται στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και μπορούμε να τα απολαύσουμε.
Γυρίζουμε ανάποδα το φορμάκι σε ένα πιάτο και ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού στο περίγραμμα της φόρμας.
Καλή μας Απόλαυση!
Photo by Mahmoud Fawzy on Unsplash