Η γυναίκα του σήμερα..!

«Μια γυναίκα είναι πολλές φορές σαν μια σακούλα τσάι – δεν μπορείς να πεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να την βάλεις στο ζεστό νερό…. άλλες διαλύονται, άλλες μετατρέπονται σε κάτι μοναδικό και υπέροχο…! » -Ελέανορ Ρούσβελτ

Η γυναίκα αποτελούσε ανέκαθεν το θεμέλιο λίθο της οικογένειας, όμως οι ραγδαίες και τραγικές πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, δημιούργησαν στις μέρες μας ένα μεγάλο δίλημμα: καριέρα ή οικογένεια. Οι ίδιες, διαισθητικά επιχειρούν να συνδυάσουν και τους δύο ρόλους. Στο παρελθόν, στις παραδοσιακά δομημένες κοινωνίες, η γυναίκα κέρδιζε τον σεβασμό και την εκτίμηση των τρίτων από το ρόλο της συζύγου και της μητέρας, στην εποχή μας η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς έχει επικρατήσει η αστική και πυρηνική οικογένεια. Η γυναίκα στην εποχή μας και δεδομένου της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει τη χώρα μας, έχει κληθεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους: της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης. Το αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει σε όλες τις περιπτώσεις. Η φυσική της απουσία από τις καθημερινές δραστηριότητες και την ανατροφή των παιδιών δημιουργεί στην εργαζόμενη μητέρα ένα ενοχικό αίσθημα μη ανταπόκρισης στον κύριο ρόλο της, τον ρόλο της μητέρας.

Οι εργαζόμενες Ελληνίδες στις μέρες μας, αποκηρύσσοντας τα όποια διλήμματα, δηλώνουν υπερήφανες για την εργασιακή τους καριέρα, ευτυχισμένες ως σύζυγοι και σκληρά εργαζόμενες για την σωστή ανατροφή των παιδιών τους. Ως γυναίκες διεκδικούν, προγραμματίζουν και απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους, δεν εγκαταλείπουν ποτέ τα πιστεύω τους και προχωρούν πάντα ένα βήμα εμπρός. Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς κ.ο.κ. Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «σωστή», όπως προστάζει η κοινωνία, συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται. Η ανάγκη που προβάλλεται, είναι η γυναίκα να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας και νοικοκυράς, από τη μία και ως εργαζόμενης, από την άλλη.

Όποιες και να είναι οι αιτίες, το γεγονός είναι ότι σήμερα συναντάμε το φαινόμενο της υπεραπασχολημένης γυναίκας που αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Θεωρητικά αυτή η προσπάθεια είναι θετική, θεμιτή και αξιοθαύμαστη αλλά πρακτικά και ουσιαστικά την έχει εγκλωβίσει και οδηγήσει σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό και πολλές ικανές, δυναμικές γυναίκες σήμερα βιώνουν εγκλωβισμό, καταπίεση του αληθινού χαρακτήρα τους και αληθινών αναγκών τους.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου η γυναίκα να βγει από αυτό τον απαιτητικό ρόλο, που της εγκλωβίζει την ψυχή, την ύπαρξη και τη γυναικεία της φύση και την έχει αποσυντονίσει; Μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσει και επανατοποθετήσει ποια είναι και τι θέλει ουσιαστικά; Μαγική συνταγή για να επιτύχει μία γυναίκα τον συνδυασμό των ρόλων σύζυγος-μητέρα-εργαζόμενη φυσικά δεν υπάρχει. Θέληση και επιμονή χρειάζεται, ώστε η κάθε μία να βρει τρόπους που ταιριάζουν στην κάθε μία ξεχωριστά για να λειτουργήσει σαν μονάδα στην κοινωνία και όπως αυτή θεωρεί πιο λειτουργικό για τον εαυτό της και τους γύρω της.

Πετρέντζιου Φρόσω,

Ψυχολόγος και μέλος του Κέντρου Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής στήριξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ